DW: Pad "srpskog patriote" Jeremića

Vuk Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao.

Srbija 07.10.2016 | 14:55
DW: Pad "srpskog patriote" Jeremića
To piše Noje cirher cajtung nakon odluke o novom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, a prenosi Dojče vele.

„Zapravo je pretenzija istočnih Evropljana na mesto generalnog sekretara UN bila nesporna – kao jedina od pet grupa zemalja još nikada nisu držali ovu najvišu funkciju“, piše ugledni Noje cirher cajtung nakon izbora Portugalca Antonija Gutereša za naslednika Ban Ki Muna.

Švajcarski list dodaje da istočnoj Evropi „nije manjkalo ni sposobnih kandidata ni međunarodne podrške. Ali od toga nije bilo ništa. Sedam od deset kandidata koji su početkom oktobra još bili u trci potiče zaista iz istočne Evrope – ali nijedan nije pobedio. Umesto da nastupe jedinstveno, oni su bili razjedinjeni.“

„Da je istočnijim Evropljanima nacionalni prestiž važniji od prodornog kandidata pokazala je reakcija Srbina Vuka Jeremića, koji je završio na drugom mestu iza Gutereša:

’Mislim da imamo razloga da budemo ponosni na naš rezultat, a to je drugo mesto u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe’, rekao je on i još:

’Time smo napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje.’ Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao. Kako ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN profilisao se pre svega tvrdim stavom prema kosovskoj nezavisnosti i članstvu u UN. Time je obezbedio sebi nenaklonjenost i, izvesno, veto Amerikanaca. Njegove tesne veze sa Moskvom su mu samo dodatno škodile, s obzirom na to da se ledeno doba između Rusije i SAD nadvilo nad ovim izborom.“

Ciriški dnevnik nema dobro mišljenje ni o nastupu ostalih kandidata iz regiona: „Slična fatalna kombinacija geopolitičkog natezanja i sitnonacionalnih interesa oborila je i obe Bugarke, Irinu Bokovu i Kristalinu Georgijevu. Bokova je počela kao favoritkinja, sa iskustvom u birokratiji UN, važila je kao dobro umrežena u Moskvi i Vašingtonu pa je izgledalo da je to način da se doskoči potrebi da UN konačno dobiju ženu na čelu.

Letos je, međutim, protiv nje počela medijska kampanja sa nevidljivom pozadinom tokom koje je optužena za korupciju i preveliku bliskost Putinu. Kako Bokova ni u usmenim izlaganjima nije bila ubedljiva, bugarski premijer Bojko Borisov ju je krajem septembra na brzinu zamenio evropskom komesarkom Kristalinom Georgijevom, koja je opet bila previše ukotvljena u zapadne institucije da bi bila prihvatljiva Rusiji.“

„Istočna Evropa, politički podeljena po mnogim pitanjima, ionako je laka kategorija u UN. Zato ovaj region sebi nije smeo da dozvoli greške ukoliko je hteo da zadrži šansu za najvišu funkciju. Ali nju su istočni Evropljani prokockali i sada će izvesno morati da čekaju najmanje čitavu deceniju kako bi dobili mesto generalnog sekretara“, zaključuje Noje cirher cajtung.

Nemačka štampa danas donosi komentare o Antoniju Guterešu koji se uglavnom vidi kao kompromisni kandidat jer je i sam tokom svog političkog života bio čovek kompromisa. Noje osnabriker cajtung računa na njegovo iskustvo:

„U vremenima u kojima su milioni ljudi u zbegovima širom sveta, a izbegličko pitanje dominira međunarodnom politikom, Ujedinjenim nacijama bi mogao da dobro dođe čovek poput bivšeg šefa UNHCR-a. Pored iskustva u UN i na mestu portugalskog premijera, Gutereš će na novoj funkciji moći da poentira i svojim ličnim kvalitetima. Zastupa čvrste vrednosti, retorički je spretan i važi za dobrog posrednika.“

Mindener tageblat zove 67-godišnjeg Gutereša „profesionalcem međunarodne diplomatije“. „On poznaje institucije koje sada treba da vodi i hitno reformiše, kao i minska polja globalne igre prestola. U toj igri Ujedinjene nacije i njen generalni sekretar, uprkos impozantnom konceptu, imaju samo ulogu statiste. Utoliko je veći izazov za osobu koja je na čelu UN. Antoniju Guterešu treba poželeti da bude srećne ruke. A da li će svet postati bolji i, pre svega, mirniji – o tome odlučuju drugi.“

Na tom tragu su skeptični i u Zeksiše cajtungu (Drezden): „Gutereš možda jeste iskusni politički profesionalac koji dobro poznaje probleme kriznih regiona. Ali može biti da Portugalac nije dovoljno jaka ličnost kakva je hitno potrebna Ujedinjenim nacijama. Nije čovek koji bi mogao da parira velikim silama, koji bi ih podsećao na njihovu globalnu odgovornost.“

Izvor: Dojče vele

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zajebant

07.10.2016 16:07

Umalo pobjeda...

ODGOVORITE
Name

Lucky

07.10.2016 17:03

Neće istočna evropa čekati 10 godina minimum da ima opet priliku jer kako vidim da taj "Guslereš" ima 67 godina a prosječni životni vijek muškarca je 69 a ako i ne otputuje na onaj svijet uskoro - postaće senilan pa će opet morati da se povuče. Zamislite ga za 10 godina,tj. sa 77. Jedva će znati kako se zove a možda neće znati ni put do kuće a kamo li da se brine o planeti Zemlji. Godinu dana još radi čiča i piči u penziju pa se časno povuci a ne da se blamiraš. A svagdje li su pohlepni - neće balkanci u penziju,ali neće ni zapadnoevropljani,Boga mi. Pohlepa je čudo.

ODGOVORITE
Name

Mrki

07.10.2016 17:09

Nije lako naci Srbina koji nije nacionalista.

ODGOVORITE
Name

Brko

08.10.2016 08:38

Kako bolan nije, sta je sa Nemanjom

Name

Logika

07.10.2016 17:30

Priznali ste da su UN mašinerija zapadnih sila i da nemaju kapacitet da se suprostave SAD-u. Nema ta organizacija svoje lice. Treba da promijeni ime.

ODGOVORITE
Name

Kiki

08.10.2016 10:28

Ovaj mali Hamdijin daaleko doguro.

ODGOVORITE