Najmlađi tim Partizana u istoriji: Nema straha!

Vaterpolo klub Partizan će novu sezonu igrati sa najmlađim timom u svojoj istoriji. Nikola Jakšić predvodnik ekipe: "Obećavam, uvek ćemo ići na pobedu, ma ko to bio".

Ostali sportovi 06.10.2016 | 14:15
Najmlađi tim Partizana u istoriji: Nema straha!
Vaterpolo klub Partizan imao je u svojoj istoriji ogromne uspehe, koji su ga i svrstali u red najznačajnijih klubova na svetu u ovom sportu. Imali su crno-beli i padove, uslovljene pre svega vrlo lošom materijalnom situacijom.

Iz godine u godinu ponavlja se ista slika na Banjici - taman se formira tim, a onda većina odlazi u klubove koji mogu i imaju čime da plate. A na Banjici "serijska proizvodnja" asova se vraća na početak.

Nikada se, međutim, nije dogodilo, a to će se dogoditi u sezoni na čijem smo pragu, da Partizan ima u timu SVE tinejdžere (ili gotovo sve). Prosek godina ovog tima Partizana je 19, a kapiten tima će biti Nikola Jakšić, momak koji je sa 19 godina i olimpijski i svetski i evropski šampion sa seniorskom reprezentacijom Srbije.

On će biti najmlađi kapiten u prebogatoj istoriji VK Partizan. On ima 19 godina, a 17. januara će napuniti 20.

Upravo je Jakšićev ostanak u timu, uprkos mnogim ponudama iz inostranstva, bila najveća vest za crno-bele, jer iako ima tek 19 godina, njegovo iskustvo stečeno tokom treninga i utakmica sa Filipom Filipovićem, Živkom Gocićem, Duškom Pijetlovićem, Stefanom Mitrovićem, Andrijom Prlainovićem, Milošem Ćukom i ostalim reprezentativcima Srbije, mnogo će značiti golobradoj ekipi crno-belih.

Uprkos teškom materijalnom stanju u klubu, koje je predsednik Aleksandar Šoštar označio kao "katastrofalno loše" i "kritično", Partizan će i ove sezone igrati u svim takmičenjima u kojima može da nastupi, a to znači prvenstvo i Kup Srbije, regionalna liga i Liga šampiona.

"Ekipa Partizana je i ove godine podmlađena, ali po svom sastavu i kvalitetu nama uliva sigurnost da ćemo moći ravnopravno da se nosimo sa svim protivnicima. Tim je sastavljen od, uglavnom, igrača koji su ponikli u Partizanu, a jedini cilj nam je da u svakoj ekipi ovi momci daju maksimum", rekao je Šoštar na konferenciji za novinare.

Ovo da "daju maksimum" nije alibi, već realna slika stanja u klubu, ali i protivnika sa kojima će se crno-beli suočiti u regionalnoj, ali pre svega u Ligi šampiona.

To, naravno, ne znači, podvukao je Šoštar, da će se Partizan unapred predati. Jer, to nije Partizan, Partizan uvek ide na pobedu.

"Naš cilj u svakoj utakmici jeste da damo maksimum. To je neophodno u kontekstu sazrevanja i stasavanja mladih igrača, a za šta će to biti dovoljno videćemo u bazenu. Postoji visok potencijal, a ako u svakoj utakmici damo maksimum, a naravno da se ne može očekivati u sportu da na svakoj utakmici budeš na tom nivou, onda rezultat neće biti loš. Ambicije su odbrana 'duple krune'. U utakmicama regionalne lige protivnici će biti baš po meri da ekipa stekne neophodno iskustvo na nekim teškim gostovanjima... A u Ligi šampiona... Nama je ambicija da osvojimo Evropu, ali je realno da se te utakmice, sa takvim protivnicima, iskoriste kao nešto što će mladima dati priliku da budu u kontaktu sa tim vrhunskim ekipama. Nećemo se lako predati, iako na papiru ne možemo da se pohvalimo da smo im konkurentni", kaže Šoštar.

Iako će Partizan u Ligi šampiona igrati protiv branioca titule prvaka Evrope, dubrovačkog Juga, italijanskog giganta Pro Reka sa Filipom Filipovićem, Duškom Pijetlovićem i Dušanom Mandićem, kao i sa španskom Barselonetom, a u regionalnoj ligi sa, takođe, renomiranim rivalima, mladi vaterpolisti Partizana jasno poručuju:

"Nijednog protivnika se nećemo plašiti!".

Taj pobednički, šampionski mentalitet ugrađuje se kao "kod" svakom vaterpolisti koji kroči na Banjicu i prenosi se iz generacije u generaciju.

Ili, kako je to primetio Šoštar, bez šampionskog razmišljanja ne može se biti šampion.

Nikola Jakšić je preneo svoje utiske sa treninga i rada sa ekipom i oduševljen je onime što daju od sebe njegovi vršnjaci.

"U ime cele ekipe mogu da kažem jeste da ćemo da damo maksimum bilo taj protivnik bio splitski mornar ili strašni Pro Reko. Uvek ćemo ići na pobedu!", poruka je kapitena najmlađeg tima u istoriji Partizana.

Iz prošlosezonske ekipe otišlo je čak sedam igrača, koji su, uprkos svojim mladim godinama, bili nosioci igre. Još jedna potvrda da Partizan svake godine kreće ispočetka.

Ali, kako je rekao novi trener Zoran Milenković, koji je zamenio legendarnog Vladimira Vujasinovića (otišao u Pro Reko), Partizan se bori za opstanak srpskog klupskog vaterpola i na tom putu mu je podrška svih.

Mi se borimo tako što stvaramo igrače za nove visoke domete, rekao je.

Na navijačima Partizana je da ne dozvole da ovako mlad tim ostane bez podrške.

Nova sezona na Banjici biće otvorena u petak, 7. oktobra od 20.15 časova protiv splitskog Mornara u regionalnoj ligi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar