Đurić: Priština neće nacionalizovati Trepču

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da prištinske vlasti žele da nacionalizuju rudarski kombinat "Trepča", ali da im to neće proći i da će Beograd braniti i zaštititi "Trepču" na svaki način.

Srbija 05.10.2016 | 10:40
Đurić: Priština neće nacionalizovati Trepču
"Crni oblaci su ponovo nad `Trepčom`. Na delu je otimanje kombinata. To je nezapamćeno bezakonje u najavi. Mi ćemo već danas pokrenuti procedure, obavestiti predstavnike EU, pokrenuti arbitražne postupke, preduzeti i pravne i političke mere. Razgovaramo sa najvišim predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Đurić.

Đurić je za Radio-televiziju Srbije naveo da je potpuno reaktiviran pokušaj od prošle godine kada su prištinske vlasti putem specijalnog zakona pokušale da nacionalizuju "Trepču", da je oduzmu zakonitim vlasnicima, Fondu za razvoj Srbije i drugim povjeriocima.

On je dodao da je Beograd više puta tražio da se o "Trepči", ali i imovini uopšte razgovara u Briselu, ali da su naišli na "gluve uši prištinskih institucija".

"Oni ovakvim potezima pokušavaju da otimačinom stave sve učesnike pred svršen čin. Naravno to neće proći, branićemo `Trepču`, zaštitićemo `Trepču` na svaki način", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsjetio je da prištinski nacrt zakona predviđa nacionalizaciju "Trepče" i potpuno oduzimanje tog kombinata od Srbije, lišavanje Srba svojinskih prava, upravljačkih prava, te dodao da se time grubo krši i CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Đurić je rekao da srpska strana pokušava da podstakne razgovore jer se pitanje imovine "Trepče" mora rješavati na taj način.

"Najveći problem i najveći izazov nije samo u stotinama miliona, možda i milijardama evra, problem je više od 3.000 zaposlenih čija bi prava bila ugrožena. Vlada Srbije zaštitiće njihove interese i neće dozvoliti da neko ostane bez zarada i na ulici", rekao je Đurić.

On je podsjetio da se rudna ležišta "Trepče" nalaze u centralnoj Srbiji, ali da su ulazi samo na Kosovu i Metohiji.

Odgovarajući na pitanje da li će ići na Kosovo i Metohiju, pošto su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na dvije sedmice, Đurić je rekao da će ići, da mu to niko ne može zabraniti, niti ga ućutkati, te da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milos

05.10.2016 09:32

Zatvori knjigu i svoj plan

ODGOVORITE
Name

Rt

05.10.2016 19:37

Umerlo je to kasno janko na kosovo stizhe

ODGOVORITE