Vašington Jeremiću sprema crveni karton

Vuka Jeremića u trci za mjesto generalnog sekretara UN može samo crveni karton da zaustavi!

Svijet 04.10.2016 | 16:22
Vašington Jeremiću sprema crveni karton
Nekadašnji šef srpke diplomatije poslije petog kruga glasanja probio se na drugo mjesto, iza Portugalca Antonija Gutereša, a pred sutrašnje glasanje, odnosno, šesti krug svi kandidati će biti u "strahu" od reakcije stalnih članica Savjeta bezbjednosti, koje će putem veta, odnosno, crvenog kartona moći da izbace iz trke bilo koga od pretendenata.

I dok Jeremić sa sigurnošću može da računa na podršku Rusije, Kine i Francuske, a donekle i Velike Britanije, jedini problem bi srpski predstavnik mogao da ima sa Vašingtonom, koji bi zbog trenutno loših odnosa sa Moskvom mogao da uloži veto na Vuka Jeremića i tako ga izbaci iz trke. I ovaj krug glasanja biće anoniman, s tom razlikom što će svaki kandidat moći da vidi da li se suočava sa vetom.

"Teško da će SAD podržati Jeremića, prije svega da bi mogli da nastave sa pritiskom na Srbiju kada je Kosovo u pitanju, kao i kada je riječ o Republici Srpskoj, ali i našim odnosima sa Moskvom. Veto nije isključen, ali onda se postavlja pitanje da li bi i Moskva pokazala crveni karton nekom kandidatu koga Vašington podržava", kaže nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tetak mata

05.10.2016 07:27

Dalje nećeš moći

ODGOVORITE