Čurkin ne isključuje "dramu" u UN

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin ne isključuje "dramu" u nastavku izbora za sledećeg generalnog sekretara svetske organizacije, javlja ruska televizija NTV.

Svijet 04.10.2016 | 07:09
Čurkin ne isključuje "dramu" u UN
Čurkin je naveo da bi, ukoliko stvari budu "tekle glatko", novi generalni sekretar mogao biti izabran sredinom oktobra.

U suprotnom, Ban Ki-mun bi mogao da ostane na funkciji i u 2017. godini.

Do sredine oktobra mogli bismo da izaberemo novog generalnog sekretara UN, rekao je Čurkin novinarima u Njujorku pošto je Rusija preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN, navodeci da "ne isključuje dramu" u nastavku procesa izbora Banovog naslednika, prenosi RTS.

"U protivnom, morali bismo da pokrenemo proces iz početka. To bi bio veoma dramatičan razvoj situacije", rekao je Čurkin.

Ruski ambasadorm u UN je naveo da bi, u slučaju da izbor novog generalnog sekretara zapadne u ćorsokak, Ban mogao ostati na mestu generalnog sekretara i u 2017. godini.

Izjava Vitalija Curkina usledila je svega nekoliko sati pošto je pred Generalnom skupštinom UN svoju viziju svetske organizacije predstavila Kristalina Georgijeva, nova kandidatkinja Bugarske za generalnog sekretara UN.

Georgijeva, potpredsednica Evropske komisije, predstavila se clanicama UN dva dana uoči naredne, šeste runde glasanja u Savetu bezbednosti.

U sredu počinje pravi proces biranja. Stalne clanice Saveta bezbednosti – Kina, SAD, Francuska, Britanija i Rusija – glasanjem na obojenim papirima označiće na koje će od 10 kandidata staviti veto tokom formalnog glasanja.

Čurkin je najavio da bi formalno glasanje moglo uslediti nekoliko dana posle šeste runde glasanja.

U prethodnoj rundi, najuspešniji je bio Portugalac Antonio Gutereš, koji je dobio podršku 12 clanica Saveta bezbednosti, uz dva glasa protiv. Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić bio je drugi na tom glasanju, dok je slovacki ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak bio treći.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kal

04.10.2016 07:24

Rus samo da je kontra i ok

ODGOVORITE