Tramp godinama nije plaćao porez?

Republički kandidat za predsednika SAD Donald Tramp prijavio je 1995. godine gubitke svojih kompanija od čak 916 miliona dolara, što mu je omogućilo da legalno izbegne plaćanje poreza tokom naredne gotovo dve decenije, objavio je list "Njujork tajms".

Svijet 02.10.2016 | 11:09
Tramp godinama nije plaćao porez?
Pitanje Trampovog plaćanja poreza je važno zbog toga što je taj američki biznismen odbio da objavi svoj poreski izveštaj, što predsednički kandidati u toj zemlji obično čine tokom predizborne kampanje u cilju transparentnosti, prenela je agencija AFP.

U tekstu koji je Njujork tajms objavio sinoć na svom sajtu se navodi da je taj list od anonimne osobe dobio prvih nekoliko strana Trampovog poreskog izveštaja za 1995. godinu za područje saveznih država Njujork, Nju Džerzi i Konektikat, a koji pokazuje da je on te godine zabeležio neto gubitak od 915.729.293 dolara.

I ranije je bilo poznato da je Tramp početkom devedesetih, koje su obeležila bankrotstva i loše poslovne odluke, beležio gubitke, ali podaci do kojih je došao "Njujork tajms" ukazuju da su gubici bili tako veliki da su potencijalno omogućili Trampu da godinama izbegava plaćanje poreza, a možda čak i do kraja prošle decenije.

"Gubitak od 916 miliona dolara iz 1995. godine bi bio dovoljno velik da umanji oporezivi prihod tokom narednih 18 godina za više od 50 miliona dolara po godini", piše list.

Trampov izborni tim je sinoć objavio saopštenje u kojem oštro kritikuje Njujork Tajms zbog objavljivanja poreskih podataka i optužuje taj list da radi u korist milijarderove rivalke, kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton, ali ne komentariše ogromni gubitak iz 1995.

"Gospodin Tramp je veoma sposoban biznismen koji ima odgovornost prema svom poslu, svojoj porodici i zaposlenima da ne plaća više poreza nego što propisuje zakon", navodi se u saopštenju.

"Uprkos tome, Tramp je platio na stotine miliona dolara poreza na nekretnine, akciza, gradskih poreza, državnih poreza, saveznih poreza i poreza za zaposlene", istakao je Trampov tim, ne navodeći detalje.

Menadžer kampanje Hilari Klinton Robi Muk je iskoristio priču Njujork tajmsa da bi kritikovao Trampa zato što dosad nije objavio svoje poreske izveštaje i zato što je tokom prve televizijske debate sa Klintonovom rekao da neplaćanje saveznih poreza na prihode pokazuje da je on "pametan".

Muk je u saopštenju naveo da je Tramp izgleda decenijama izbegavao plaćanje poreza "dok su desetine miliona radnika svoje poreze plaćali: "On kaže da je to pametno. Sad kad su stvari izašle na videlo, zašto on ne objavi svoje poreske izveštaje i pokaže nam koliko je zaista pametan?"

Svi predsednički kandidati dve najveće američke stranke, Demokratske i Republikanske, od 1976. pa do danas su objavljivali svoje poreske izveštaje, a Klintonova je ove godine objavila izveštaje za poslednjih gotovo 40 godina.

Dok je Tramp prvo najavio da će objaviti svoj izveštaj u toku predizborne kampanje, kasnije se predomislio, navodeći kao razlog višegodišnju reviziju poreza koju sprovodi američka Poreska služba, kao i činjenicu da su mu advokati savetovali da podatke o plaćanju poreza ne objavljuje sve dok traje revizija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar