London hoće da u EU uvuče svoje ljude?

Velika Britanija pokrenula je iza kulisa diplomatske napore za uticaj na pitanja EU tokom procesa izlaska iz evropskog bloka tako što se ponudila da pozajmi zvaničnike manjim članicama koje će naredne godine preuzeti Predsjedništvo Unije, piše "Politiko".

Svijet 02.10.2016 | 10:30
London hoće da u EU uvuče svoje ljude?
Velika Britanija je odustala od svog šestomjesečnog Predsjedništva EU, koje je trebala da preuzme u drugoj polovini naredne godine, pošto su preostale članice smatrale je da je nepodobno da London određuje političku agendu Uniji nakon što je na referendumu održanom u junu pobedila opcija za izlazak iz članstva.

Međutim, ubrzo nakon referenduma, Velika Britanija počela je da nudi svoje zvaničnike Malti i Estoniji, koje naredne godine preuzimaju evropsko predsedništvo.

Zvaničnici Estonije i Malte naveli su da su im britanske diplomate agresivno nudile pomoć sa osobljem radi lakšeg postavljanja političke agende tokom priprema za preuzimanje Predsedništva.

Velika Britanija je poslala samo jednog zvaničnika da pomogne trenutnom evropskom Predsedništvu iz Slovačke, a nijednog Luksemburgu i Holandiji, koji su ranije obavljali tu dužnost.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

domaćin

02.10.2016 08:33

Britanija odlazi u BRIKS !

ODGOVORITE