Bombardovanje Srbije posljednji veliki grijeh 20. vijeka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas da Srbija, nad kojom je izvršen poslednji veliki greh 20. veka strašnim bombardovanjem, ne može da se zakune da ratova više neće biti, ali moli i želi da se, posle hiljadu godina, rodi jedan naraštaj koji nikad neće upoznati rat.

Srbija 01.10.2016 | 14:15
Bombardovanje Srbije posljednji veliki grijeh 20. vijeka
"Red je i običaj na ovakvim mestima da se da veliko obećanje - da se zakunemo da više neće biti ratova. Srbija tu reč pred vama ne može da da", rekao je Vulin, koji je predvodio državnu ceremoniju u čast palim junacima na Solunskom frontu, na srpskom vojnickom groblju Zejtinlik u Solunu.

Kako kaže, Srbija nije želela ni vodila Prvi i Drugi svetski rat, nije tražila ratove devedesetih, te tako ne može reći da ratova neće biti i da se zakune da će svet živeti u miru.

"Ne može Srbija nad kojom je učinjen strašan, veliki greh, greh koji odzvanja čitavim svetom, da se zakune da će svet živeti u miru. Ali, narod slobode i narod stradalnika, kakvi Srbi jesu, može da traži reč od velikih i moćnih da svet zaista živi u miru. A mi cemo tu rec zahvalno primiti i moliti se da se održi zauvek", rekao je Vulin na obeležavanju 98. godišnjice proboja Solunskog fronta."Ne daju nam mrtvi da ih obrukamo. Ne daju nam mrtvi da svojim životom ne dokažemo njihovu vrednost. Zato, u ime naših sinova i unuka, od velikih i mocnih tražim da Srbima ispune jednu jedinu želju koju sanjaju hiljadu godina - da rodimo samo jedan naraštaj koji ce prohodati, porasti, živeti i umreti i da ne zarati. Samo jedan. Samo jednom u hiljadu godina. To je naša molitva, to je naš dug", rekao je Vulin.

On je poručio da svaki narod ima neko mesto kome se vraća, mesto hodočašća pred koje dođe da se pokloni i da se izmeri, da vidi da li je dostojan onih koji su koračali pre njega i da li će ostaviti uspomenu za one koji dolaze posle njega.

"Svaki narod koji zaslužuje tako da se zove ima jedno parče zemlje pred kojim se pokloni, poljubi i ćuti. Zejtinlik je to mesto. Na ovom parčetu svete grčke zemlje posvećene i našim kostima, 100 godina je prošlo a mi pamtimo", rekao je ministar predvodećhi državnu delegaciju na ceremoniji obeležavanja 98. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Kako kaže, malo je 100 godina da zaboravimo, kako je bilo, sa kime smo delili hleb i krv, te kako su u naša grčka, francusta, ruska, britanska, italijanska, rumunska braća sa nama delila hleb i krv.

"Malo je 100 godina da zaboravimo ko je gde bio, jer nisu svi isti. Žrtve su svuda iste, ali borba za slobodu nije. Sa našom braćoim mi smo umirali za slobodu svog, ali i svakog drugog naroda", rekao je Vulin.Poručuje da Srbija neće zaboraviti, niti dopustiti da neko drugi svojom željom promeni istinu "sa kim smo se borili i za šta smo se borili".

Vence su položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Republike Grčke, diplomatski predstvanici Francuske, Britanije, Rusije, Italije i predstavnici udruženja građana.

Izvor: Agencije