Beogradski DANAS: U Dodika tri lica

U boga Janusa dva, u Dodika tri lica razdanila su ga kao neprikosnovenog lidera u Republici Srpskoj sa neograničenim izgledima, uprkos pozivu iz Tužilaštva BiH, da uknjiži još jednu pobedu, sledeće nedelje, na lokalnim izborima.

Republika Srpska 28.09.2016 | 18:55
Beogradski DANAS: U Dodika tri lica
Ne bi me iznenadilo da je Milorad Dodik bio na beogradskoj "beloj žurci" visokog društva sa Paris Hilton i Alenom Delonom, pošto se, prethodno, prošetao crvenim tepihom sa Kusturicom u Veneciji, a posle referenduma veoma uspešno zaokupio javni prostor, gotovo kao Vučić.

U danonoćnoj komunikaciji sa širokim narodnim masama, budio ih na jednoj, uljuljkivao na drugoj i pridikovao, do kasno u noć, na trećoj televiziji.

U boga Janusa dva, u Dodika tri lica razdanila su ga kao neprikosnovenog lidera u Republici Srpskoj sa neograničenim izgledima, uprkos pozivu iz Tužilaštva BiH, da uknjiži još jednu pobedu, sledeće nedelje, na lokalnim izborima. Ako nastavi ovim furioznim tempom, mogao bi da vodi glavnu reč i u matici na predsedničkim izborima... Pogotovo ako se nepoštovanje institucija jedne, notira kao preporuka za institucije druge države.

Ono što je govorio Amiru Zukiću na N1 u "Pressingu" prećutao je Milomiru Mariću u "Ćirilici".

Prvom je odbrusio da nije balavac da bi bilo ko mogao da ga grdi, pa ni Vučić, poručivši da Bosna ide napred i opstaće uz osvetničku mu želju da nestanu samo oni koji su sve ovo zakuvali. Razumno je poručio regionu da se država ne pravi hapšenjem političkih protivnika i naglasio, da je Dan Republike Srpske sekularni praznik, što znači ko neće da ga slavi ne mora i nije secesionistički potez! "Rata neće biti", "Ja nisam čovjek rata, ne želim rat". Uveo je novu reč u politički opticaj "modeliranje" odnosno spremnost, kako je rekao, RS na dogovor, bez stranaca, sva tri naroda u BiH, koja bi trebalo da opstane kao njihov okvir u kojem će federirati, dakle, biti federalne jedinice! Načeo je, dakle, reviziju Dejtonskog sporazuma.

Kod Marića, sasvim suprotno, prisetio se Ju federacije kao tamnice za Srbe, ispovedio da ne može neki Ćemel iz Makedonije, koji slavi "Ilinden", a sudija je Ustavnog suda BiH, da zabrani Srbima da slave 9. januar tj. Svetog Stefana. Naglasio da ne živi u BiH već u Republici Srpskoj i održao lekciju: "Mi smo veoma ozbiljni Srbi za razliku od vas Srbijanaca" poentirajući konstatacijom da Srbi iz Republike Srpske i više vole Srbiju nego Srbijanci! Ups, čudna neka ljubav?! Možda Dodik planira da se Srbija priključi RS. Ne, naravno odmah, za dve godine, na primer, a do tada će se primenjivati puzajuće, postepeno, ujedinjenje koje je otvorio Dejton kroz specijalne veze!

Podastirući razne podatke o falsifikatima u nemiloj mu BiH državi, počev od popisa stanovništva, preko Pedi Ešdauna, koji ga je najviše povredio, i visokih predstavnika koji rade za enormne pare kojima se svaka kriza isplati, do sedam teških godina lobiranja za Republiku Srpsku jer milion evra za lobing nije ništa, govorio je o Alijinoj Islamskoj deklaraciji koja se upravo sada ostvaruje, ljubavi prema Gadafiju, i zaključio da je multietničko društvo zabluda a Bosna i Hercegovina patnja i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe.

"Da li se vi osećate okupiranim u BiH"?, nimalo sugestivno zavapio je Marić.

"Ja ne!" bez dramske pauze odgovori Dodik.

"Baja, Nikola Pašić, promrmlja par u ovom razgovoru a vama kviz pitanje kom licu Dodika verujete. Onom u "Pressingu" ili onom u "Ćirilici"? Ja vala nijednom. Ovde nije reč o kilogramu zlata koji, prema sopstvenom otkriću javnosti drži u kući, već o simbolu tog kilograma kako ga je stekao. Kontroverzom, konfrontacijom, različitim licima, personalizacijom entitetske politike, taktiziranjem u snishodljivosti na jednoj, bahatim bukačenjem na drugoj strani...

"Gde ste, bre, ljudi", kaže jutjuber iz Čačka, koga obožava moj unuk u igrici "Majnkraft", zar ne vidite šta se dešava? Ako ne vidite u igrici, kako ćete videti u životu?

A dešava se, između ostalog, depresivno zapažanje Nevidljivog komiteta, da se sfera političke reprezentacije zatvara. Ekonomskom krizom, ratovima, terorizmom, migracijskim pritiskom, krizom međunarodnih institucija..."Sleva nadesno, istovetno ništavilo zauzima poze nadmoćnog ubeđenja ili nepatvorene iskrenosti, iste propagandne kreature koje menjaju svoje diskurse u skladu s poslednjim otkrićima službi za komunikaciju. Posmatrajući one koji još uvek glasaju nameće se utisak da sve čemu oni teže jeste da unište glasačke kutije izlazeći na izbore iz čistog prkosa" a možda i straha... Rezultat je isti.

Autor: Gordana Suša
Izvor: Beogradski Danas

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

JA

28.09.2016 19:03

Vučić,Dodik,Izedbegovic i sva ostala Bagaza,su samo obicni seljaci!!!Izedbegovic misli Babo mi je bio predsednik pa moram i ja!!!Dodik MAFIJAS a Vučić nekada SRS,a sada Majka Tereza pa dje ima to???Osim u USA,EU I na Balkanu,a o Albancima i Cobaniskim Kosovskim ŠIPTARIMA i da NEPRICAM!!!Sve je to jedna te ista Bagra!!!Nemaju 4 Razreda osnovne Škole a sada Političari!STRASNO!!!

ODGOVORITE
Name

Mirko

28.09.2016 19:25

Dodik je za lijecenje, ali i oni koji mu nesto vjeruju.

Name

Gojko

28.09.2016 21:23

Dodik pobjeđuje na izborima, garant! A vi samo slušajte ove ispuštene muštikle! Odakle ih samo iskopate

Name

Boris BL

28.09.2016 19:31

Mislim jest stvarno on baš duboko zabrazdio sa svim mogućim mahinacijama, al nije li malo simptomatično što baš sad se ovako jako javljaju ovakvi kao ova YUTELAŠICA Suša

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.09.2016 19:53

To je ona što je na Jutelu lažno izveštavala o akcijama JNA u Hercegovini, navodeći vodu na Tuđmanovu vodenicu? Je li to ona priča o moralu? Hoće neke o moralu, k'o vojska o skraćenju...

ODGOVORITE
Name

nikola

28.09.2016 20:01

Gordana Susa,Srpski neprijatelji ne odustaju .

ODGOVORITE
Name

Re.Nikola

29.09.2016 06:55

Sto god neko prica a vama neodgovara odmah je Srpski neprijatelj, pa makar to bio i neko iz Srbije.

Name

Cccc

28.09.2016 23:05

Paddy please, vrati se, sve ti je oprošteno..!!

ODGOVORITE
Name

Nada

29.09.2016 05:24

A šta li je slagala pa da je sad pljujete??? Mnogima od vas je svako ko kaže istinu na ovoj planeti,ili balija,plaćenik ili izdajnik..Jadni bi i vaša pokoljenja ...

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.09.2016 15:34

Lagala je kad su letele glave mojih saboraca. Gnjida od žene! Dodika ne volim, ali ova samo za novac laje. Na koga joj pokažu, njega i okrpi. Sutra bi i tebe, Nado.

Name

JA

30.09.2016 12:00

Ponovo su gazde i oni koji odvajaju pare za ovakve,izdali naredjenje da se jave,da pljuju,da komentarisu....... Sigurno je da srbi iz RS vise vole Srbiju nego sto je ovakvi vole! Mada,i obicni macvanin,sremac,era,sumadinac.....vise voli i cjeni srbijanca iz Sandzaka,Pristine,Subotice ,Hrtkovaca....nego ove iz R.Srpske!

ODGOVORITE