Pronađen lijek protiv bakterija otpornih na antibiotike?

Doktorantkinja Univerziteta u Melburnu je posle tri godine istraživanja otkrila nešto što bi moglo da služi ubijanju bakterija otpornih na antibiotike.

Zdravlje 28.09.2016 | 13:53
Pronađen lijek protiv bakterija otpornih na antibiotike?
Šu Lam veruje da je pronašla način da uništi bakterije koje su Ujedinjene nacije proglasile “fundamentalnom pretnjom” ljudskom zdravlju.

Naime, bacili otporni na antibiotike ubiju oko 170.000 ljudi godišnje i, prema studijama, procenjuje se da će do 2050. ubiti i do deset miliona ljudi, što će svetsku ekonomiju koštati 100 biliona (sto hiljada milijardi) dolara.

Sada se, međutim, rađa nova nada za istrebljenje ovih bakterija. Šu Lam i njen tim razvili su peptid polimer u obliku zvezde koji napada otporne bakterije i cepa njihove ćelijske zidove.

“Ovi zvezdasti polimeri remete funkcionisanje bakterije”, kaže Šu Lam. “Bakterija mora da se deli i raste, ali kad se naša zvezda zakači za njenu membranu, remeti te procese. Bakterija praktično umire od stresa.”

Ona kaže da su se polimeri pokazali kao efikasni lekovi za miševe zaražene bakterijama otpornim na antibiotike i da su pokazali relativnu netoksičnost za zdrave ćelije u telu. Naime, polimeri su preveliki da na sličan način prodru u ćelijski zid.

Njena otkrića objavljena su u časopisu “Nature Microbiology” i pred njom je još mnogo rada.

“Moramo da obavimo još mnogo studija i testiranja”, kaže ona. “Ipak, nadam se da ćemo moći da ih primenjujemo u skorijoj budućnosti.”

Profesor Greg Kjao, njen mentor, rekao je da je potrebno još barem pet godina da njen projekat zaživi, osim ako neko ne da milione dolara u ubrzavanje ovog procesa.

“Dobra vest je da trenutno barem postoji nada u lečenje takvih infekcija”, kaže on.

Šu Lam objašnjava da će njen tretman u budućnosti verovatno biti topikalni.

“Najbrži način da polimeri unište bakterije je da se nanose na inficirano mesto. Dakle, ako imate ranu ili bakterijsku infekciju na rani, trebalo bi da nanesete neku antibakterijsku kremu na bazi polimera. U slučaju unutrašnjih infekcija, nadam se da ćemo moći da ih ubrizgavamo u telo pacijenta ili čak pakujemo u kapsule, kao što je to slučaj sa postojećim antibioticima”, kaže Šu Lam.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar