Partijski podobni tjeraju stručnjake

Brojni studenti u Republici Srpskoj već na prvoj godini fakulteta planiraju odlazak u inostranstvo, jer smatraju da ovde nemaju perspektivu.

Republika Srpska 28.09.2016 | 08:06
Partijski podobni tjeraju stručnjake
U prvom planu su prilikom zapošljavanja, po oceni stručne javnosti, partijski podobni, dok su oni stručni i politički neopredeljni daleko od dobijanja radne knjižice. Ovakvo razmišljanje je najizraženije kod budućih lekara, ali cilj da odu imaju i oni koji se iole razumeju u programiranje, građevinu, arhitekturu, zanate.

"Jedva čekam da završim fakultet i tražim posao u nekoj od evropskih zemalja, jer su doktori tamo tako dobro plaćeni da ne moraju uzimati mito. S druge strane, ovde ne mogu da se zaposle ni u selima", kaže brucoš medicinskog fakulteta N.Š.

Mladi lekar Miloš Mihajlović napustio je posao u Domu zdravlja i već tri meseca radi u Nemačkoj.

"Kada sam platu podelio sa brojem pacijenata koje mesečno pregledam, došao sam do računice da mi država plati svega 1,8 KM po pregledu. Nisam imao mogućnosti da napredujem bez poznanstava i drago mi je što sam napustio `tamni vilajet`", kaže Mihajlović.

Slična situacija je i u drugim oblastima. Poređenja radi, diplomirani vaspitač u RS zaradi oko 800 KM, a u Nemačkoj je početna plata do 2.500 evra. Put inostranstva ode najmanje studenata elektrotehnike i mašinstva, jer su deficitarni na našem tržištu rada.

Potpredsednik Unije studenata RS Goran Vučić kaže da iz Srpske odlaze uglavnom studenti u čije je školovanje država uložila dosta novca, te dodaje da to nije problem studenta, nego sistema.

"Školovanje studenta medicine, naprimer, godišnje košta oko 1.500 KM. Država faktički baca novac, jer ne može da ih zaposli", kaže Vučić.

Iz Republike Srpske odlaze najbolji i najobrazovaniji, što je veliki gubitak, smatra demograf Stevo Pašalić.

"Ono što se unutar RS može popraviti, a neće, jeste da se na posao primaju najbolji, a ne po pravilu najlošiji, partijski podobni studenti. Sadašnji trendovi će negativno uticati na sve pore i segmente našeg društva", kaže Pašalić i dodaje da je problem napravila vlast koja nema plan za budućnost.

Raste broj nezaposlenih lekara

Aleksandar Košpić, generalni sekretar Saveza studenata Medicinskog fakulteta, kaže da u zdravstvu fali radne snage, a ipak raste broj nezaposlenih lekara.

"Ne znam da li je uzrok tome besparica i činjenica da u budžetima nemamo novca ni za njihove plate, ali je za studente to obeshrabrujuće. Zašto onda ne prihvatiti posao u inostranstvu, gde je početna plata i do 5.000 evra", kaže Košpić.

Izvor: Blic

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Doktor

28.09.2016 06:52

Veliki pozdrav za kolegu dr Mihajlovića. Tužno je to koliko noći nisam prospavao učeći, da danas nemam priliku da se bavim onim za šta sam rođen,u svom gradu i svojoj državi. Naprosto, moje kolege i ja smo primorani da svoju profesionalnu afirmaciju tražimo van granice. Izgubili smo svaku nadu da će stvri biti bolje

ODGOVORITE
Name

RE

28.09.2016 08:28

Slazem se. Prica se da ce Skrbic biti novi dekan Medicinskog fakulteta. Sta novo moze on donijeti, osim vec dobro znanog! Sve po starom, a mladi bolje idite vani!

Name

Major

28.09.2016 11:44

Odmah idite vani prije nego zavrsite fakultet,upisite ga vani pa izvolite platiti godinu 35 hiljada dolara .A ne da dobijete veoma dobro obrazovanje dzabe i onda odete.

Name

Re:

28.09.2016 12:06

Мајоре, тако је, оте ми ријеч из уста! Прво, љекар специјалиста није никакав ДОКТОР, него љекар специјалиста, можда у рангу магистра машинства или електротехнике или било чега другога. Друго, лажу да немају посла ни у селима! Зјапе празне ординације по селима, а они би сви да се набију у центар града и да до посла прошетају 5 минута. И, треће, ако ико овде може добро да заради, то су љекари! Баве се свим и свачим, а медицином и најмање. То су више трговци љековима, него љекари и то се одавно зна, а ту је проценат врло привлачан.

Name

Re Major od ljekara, specijaliste, i doktora medicinskih nauka

28.09.2016 14:45

Malo zaboravljas da plata ljekara u USA nakon odbijenog poreza ide i preko 200 hiljada dolara godisnje i posao je zagarantovan. Ti kao i Milokrad poredis RS i USA. Vidis nije isto, i speluje se drugacije! Ovdje se talenti samo unistavaju!

Name

Bl

28.09.2016 07:01

Mi smo odavno postali privatna drzava u kojoj niko sem onih sa odlic im partijskim i kumovskim vezama nema prava na iole dostojanstven život.

ODGOVORITE
Name

Pero

28.09.2016 07:05

Nikad nece biti bolje.U BiH zivi sitnosicardziski narod koji se poistovjecuje sa lopovskim politicarima i sve bi dali da mogu da kradu kao i oni.

ODGOVORITE
Name

evropa treba struku

28.09.2016 07:14

Sto vise strucnih ode vani nasem bakiru,dodiku i covicu kud ce bolje,oni vole da je sve vise podobnih nego strucnih,posto su i oni nestrucni.

ODGOVORITE
Name

Doktor

28.09.2016 07:20

Uz duzno postovanje za sve kolege moram km postaviti jedno pitanje. Skolovani ste za bagatelu i ne valja vam drzava. Zar drzava nksu i vasi roditelji i ostali koji nisu zavrsili fakjltet? Nema puno drzava koja moze zaposliti toliko svrsenih diplomaca i zato su mnogi na birou ili pred odlaskom. Da ima protecije u zaposlmavsnju ,ima ,bilo je i bice. Ipak je ovo nasa drzava,razmislie. Nije sve u eurima

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

28.09.2016 08:05

Kakav li si Ti doktor?

Name

Re

28.09.2016 08:21

Ne lupetaj ...a u čemi je sustina?U empatiji prema narodu dok se djeca tajkuna vozaju u Poršeu u B.Luci npr .sinovi od Kaje!

Name

Re

28.09.2016 09:42

Moji roditelji sav radni vijek plaćali porez od kojeg sam se ja školovao, tako da se ne osjećam dužan prema državi. Isti ti roditelji jedva sastavljaju mjesec sa platama, ne mogu ni zamisliti kako će to biti ubrzo kada budu u penziji. Strpljenje odavno iscurilo, jer tempus fugit, a od patriotizma se ne živi.

Name

E MOJI DRUGOVI

28.09.2016 08:25

NIT MI IMAMO STRUKE NITI SKOLE NITI PROFESORE NITI ONI KOJI VRIJEDE IMAJU GDJE RADITI A KUMOVI SU POSTAJALI I POSTOJAĆE DOK JE VIJEKA. SAMO VAS PITAM KADA JE RADILA PRIVREDA BIŠE JUGE SVI SU IMALI POSAO PA JE BILO LAKŠE NAĆI AKO NE ONO ŠTO ŽELIŠ PA MAKAR SLIČNO I OPET DOBRO, ITADA SU KUMOVI STRIČEVI PATIJA POMAGALI ALI SE NIJE VIDJELO, A SADA KADA NEMA POSLA JE Z.... STOGA NIKO NIJE NEVIN SAMO SDA SVE UPADA U OČI I SRETAN NAM PUT U NJEMAČKU

ODGOVORITE
Name

Banja luka

28.09.2016 08:36

Eto vam kad ste jajare, sto ne prebijete Skrbica on vas je i doterao tu gde ste sad, ne mogu vjerovati da je ziv, s obzirom sta je zla ucinio

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.09.2016 09:22

Negativna selekcija je prošla u svim institucijama. Teško ćemo to iskorijeniti.

ODGOVORITE
Name

Logika

28.09.2016 10:07

Srbi trebaju STRATEGIJU. Da se zna put i pravac, a ne da narod pati zbog samoproklamovane "elite".

Name

NORMALNO

28.09.2016 11:27

DA NAM BJEZE LJEKARI ZBOG RAZNIH SKRBICA, BOGDANICA, STEVANDICA, TALICA I DRUGIH ICA!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Petar strašni

28.09.2016 12:08

Samo bježi Košpiću ovde neće biti dobro dok se suštinski stvane ne promijene. Najbolje godine sam proveo u ratu a inače sam diplomiranii inženjer elektrotehnike. Sada sam stariji i nezdraviji i za odlazak u svijetje je kasno ,ne godine nego zdravlje-

ODGOVORITE
Name

miro

28.09.2016 13:39

Svako ko je studirao zna sta je znacio fakultet elektrotehnike, masinstva, tehnologije, medicine. Danas vas vas mogu dobiti na konkursu razni menadzmenti, ekologije, politicke nauke. Odgovorno tvrd da samo jedan ozbiljan ispit na kom su prof. drzali kriterij ovi pomenuti nikada ne bi mogli poloziti. Razvijaj se Republiko Srpska.

Name

С4

28.09.2016 12:12

Преименовати факултет у Факултет политичко-медицинских наука и ето им квалификације за НС РС, у којој их је сад већ 20-ак.

ODGOVORITE
Name

vojo

28.09.2016 12:17

To je veoma teško iskorijeniti jer oni su preko politicke podobnosti stekli fakultete, magistrske, doktorske titule, cak i akademija je trula. Oni takvi drže filzere za samo njima podobne. Razumnom covjeku i postenom se ne ide u takvu konkurenciju jer samo bespotrebno gubi vrijeme. Sto se tiče medecine i tu nastaje haos jer nicu mladi doktori sa privatnih fakulteta, tehnicari. Prirodnomatematicki fakulteti su već pre uništeni i zatrpani mnoštvom totalno nekompetentnih privatnih fakulteta, kao i spomenutih predavača. Ti predavači takvog kova su lazzno došli do titula, zatim do posla, a onda stavili katanac baš onima koji su bili bolji od njih, kako oni kažu dokazali svoje znanje i strucnost. Oni koji govore o tome skoro da nemaju nikakve šanse da da dobiju posao. Te ljude treba javno izložiti da se zna ko pravi te blokade i od koda je to počelo.

ODGOVORITE
Name

Trebinje

28.09.2016 12:35

Istina je da samo stranački se dolazi do posla.Istina je da samo sa članskom knjižicom SNSD možeš dobiti šansu za pripravnički u HET,EPRS,ELEKTRIČNO,BOLNICA Itd.U Trebinju imamo djevojku student generacije na med.fak. u Beogradu sa prosjekom 9,98 i nema šansu za posao.Cura je iz čestite Hercegovačke porodice i neće da proda obraz za večeru kao pojedini.Nadam se u bilje sutra i da sunce obasje ovu našu omladinu ,da se cijeni znanje a ne članske karte.

ODGOVORITE
Name

Ratko

28.09.2016 13:40

A u Bijeljini idu sve tri partije.Najebao si ako nisi nijedna,šta onda.Kako se zaposliti?Medjedi jedni nevaspitani,iskvareni djilkosi,seljacine vedre i oblače u RS.To je činjenica a sve drugo su posledice.

Name

šumar

28.09.2016 14:00

U JP šume republike srpske je najveća katastrofa. Da bi se zaposlili morate biti član snsd,sp,dns i stop nemože niko više. Takođe da bi napredovao moraš biti njihov ili si niko i ništa. Tako smo došli u situaciju da su na ključnim pozicijama samo podobni a ne najsposobniji. To je strašno i to može samo kod nas. Jadni smo mi sa ovakvom vlasti.

ODGOVORITE
Name

Re:dr.medicinskih nauka

28.09.2016 23:41

Jeste plata i 200 hilj.$ i 400 hilj.$,slobodno cijenjeni dr.idi USA,ali ces 200 hilj.$,i vise platiti osiguranje,sam sebi osiguranje,jer pacijenti jedva cekaju da napravis gresku,jer ces do kraja zivota raditi za njih,a jos ces bar 10 godina vracati kredit za skolovanje.Ali sta ima veze bices ljekar u Americi.

ODGOVORITE
Name

Major

28.09.2016 23:52

Ja znam da je tesko i pretesko,znam i oni koji rade nemaju sa cim raditi,u KCBL,nema pa nista,ali bas nista,znam da se zapisljava po part.osnovi,Znam da nakon 8 ili 10 godina studiranja,covjeku dodje zlo od nepravde,lopovluka,kriminala.Ali,zar zaista niko ne zeli snagom zajednickog uma i intelekta mjenjati nista.Zar se ne moze okupiti 10 nezaposlenih dr.ispred bolnice sa transparentima "Skrbicu lopove" i "Staneticu lopive" (ili kako se vec zovu?.)I onda javno u kamere kazite,imenom i prezimenom koga,kako i gdje su zaposlili.Ljudi prestanite se plasiti,umrijeti se mozesamo jednom.

ODGOVORITE
Name

Re:dr.medicinskih nauka od Majora

29.09.2016 00:01

I ne poredi me sa Milokradom psihopatom i bitangom,ja ne poredim USA i RS,nego,hocu da kazem da je obrazovanje nasih ljekara na veoma visokom nivou bar je bilo,i da je studiranje u odnosu na neke zemlje dzaba,sam znas koliko kosta vani studiranje.Vecina nasih ljekara imaju jos uvjek humanost u sebi,ali nema odgovornosti za napravljene greske,Za razliku od drugih zemalja gdje je sve biznis a odgovornosti su velike a sankcije jos vece

ODGOVORITE