Preminuo Peres, bivši predsjednik Izraela

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je prošle noći u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo veliki moždani udar, javio je rano jutros izraelski list Harec.

Svijet 28.09.2016 | 07:35
Preminuo Peres, bivši predsjednik Izraela
Peres je bio jedan od poslednjih preživelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije.
 
Odrastao je u Tel Avivu i pohađao srednju poljoprivrednu školu, a u jednom kibucu je radio kao farmer i pastir. Dok je bio u SAD studirao je u Njujorku i na Harvardu.

Bio je i premijer i predsednik Izraela i lider izraelske Laburističke partije. On je prvi Izraelac koji je bio predsednik vlade i šef države.

Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podseća Njujork tajms.

Član Kneset -izraelskog parlamenta bio je od 1959. godine dok 2007. nije postao predsednik. Ministar za apsorpciju imigranata i razvoj okupiranih teritorija postao je 1969.

Godine 1993, dok je bio šef diplomatije, pomagao je u pregovorima o miru sa liderom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaserom Arafatom. Naredne godine je za taj sporazum dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno s Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom.

Pre stvaranja Izraela služio je u cionističkoj, vojnoj organizaciji Hagana, pod rukovodstvom Davida Ben - Guriona koji je ubrzo postao njegov politički mentor. Peres je kasnije radio za Ben Guriona, prvog izraelskog premijera i dao važan doprinos razvoju izraelske vojne moći, uključujući nuklearni program.

Bio je potom u mnogim vladama ministar odbrane i ministar spoljnih poslova, između ostalog. Kada mu je istekao sedmogodišnji predsednički mandat 2014. godine i dalje je bio aktivan u Centru za mir koji nosi njegovo ime i zalaže se za koegzistenciju Jevreja i Arapa.

Do kraja života Peres je ostao uticajna ličnost i u Izraelu i u inostranstvu.

Njegovi memoari Bitka za mir objavljeni su 1995.godine.

Peres je primljen u bolnicu 13. septembra i stanje mu je od početka bilo ozbiljno ali stabilno dok se juče nije jako pogoršalo. On je je početkom godine dva puta bio u bolnici zbog srčanih tegoba.

Umro je okružen članovima svoje porodice.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

AxxE

28.09.2016 06:17

Teska mu zemlja bila ... Koliko je djece ubijeno njegovom krivnjom ...

ODGOVORITE
Name

Pasha

28.09.2016 07:22

Ugnjetavao si Pereze palestince,zato si se patio,teska ti zemlja na kostima bila i sudnji dan proklet bio

ODGOVORITE
Name

M

28.09.2016 07:38

Naravno da Palestinci nisu ubijali izraelsku djecu...

ODGOVORITE
Name

Pasha

28.09.2016 09:47

Palestinci su na svome a jevreji naseljenici kao amerikanci sto su napravili indijancima,glup si ti za historiju

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

28.09.2016 11:15

Пасха , ти си паметан... Де не ке*ај здравља ти, Израел се помиње и Светом Писму, а Палестина од Средњег Вијека...

Name

Damir

28.09.2016 08:56

Tesko njemu sada kad dodje bogu na istinu ali nevjeruju ti ni usta

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

28.09.2016 11:16

Почивај у миру .

ODGOVORITE