Mugabe: Afričke zemlje će napustiti UN!

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da bi afričke zemlje mogle da izađu iz UN ukoliko Savjet bezbjednosti hitno ne bude reformisan.

Svijet 26.09.2016 | 10:30
Mugabe: Afričke zemlje će napustiti UN!
Mugabe očekuje proširenje Savjeta bezbjednosti prijemom predstavnika država afričkog kontinenta, upozorivši da će u protivnom biti stvorena još jedna organizacija kao protivteža postojećoj.

Mugabe je nabrojao zemlje koje će, prema njegovom mišljenju, ući u novu uniju zajedno sa afričkim, prenio je Sputnjik.

To su, kako je naveo, Rusija, Kina i Indija, kao i druge države koje se ne slažu sa politikom dominantnog Zapada u Savjetu bezbjednosti.

"Ne zauzimaju sve stalne članice Savjeta bezbjednosti čvrst stav. To rade Velika Britanija, Francuska i Amerika. Ako one budu uporne, neka se ne žale kada stvorimo našu sopstvenu organizaciju. Namjeravamo to da učinimo sljedećeg septembra, na sljedećoj Generalnoj skupštini UN", rekao je Mugabe.

On je istakao da su afrički lideri nakon Generalne skupštine već razgovarali o mogućnosti izlaska iz UN, ako njihov zahtjev ne bude realizovan.

"Rusija i Kina nas podržavaju, a SAD se protive", izjavio je predsjednik Zimbabvea.

On smatra da zapadni lideri ne uzimaju u obzir mišljenje afričkih zemalja i zato u slučaju nesprovođenja reforme, Ujedinjene nacije rizikuju da ostanu bez čitavog niza država.
 
(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

27.09.2016 08:14

Skontale i plemenske vodje o kakvoj organizaciji UN se radi. Vjerovatno na ovim prostorima EX-YU jos nije svanulo.mrak,mrak.....

ODGOVORITE