Hidroelektrana "Dabar" pomjera čak i mrtve!

Seosko groblje sa oko 40 grobova u nevesinjskom selu Biograd do kraja godine trebalo bi da bude izmješteno na drugu lokaciju zbog izgradnje Hidroelektrane (HE) "Dabar".

Republika Srpska 24.09.2016 | 21:53
Hidroelektrana "Dabar" pomjera čak i mrtve!
Za izmještanje groblja zadužen je konzorcijum, koji čine banjalučko preduzeće "Gradsko groblje" i "MDM" Nevesinje, a projekat je vrijedan 355.000 maraka. Pripremni radovi krenuli su početkom avgusta, a rok za završetak je četiri mjeseca.

Kako su objasnili u HE "Dabar", trenutno se na novoj lokaciji, koja je udaljena svega nekoliko kilometara od starog groblja, postavlja ograda, te iskopava zemljište za ekshumaciju i premještanje posmrtnih ostataka.

- Riječ je o starom seoskom groblju koje je u zoni uspora buduće akumulacije, zbog čega se izmješta na novu lokaciju - rekao je direktor "HE Dabar" Radivoje Bratić i dodao da će "Gradsko groblje" profesionalno obaviti radove.

Prema riječima direktora "Gradskog groblja" Banjaluka Nedeljka Milakovića, posao će biti završen u roku od nepuna tri mjeseca, kao što je predviđeno ugovorom.

- Groblje će biti izmješteno nekoliko kilometara na višu kvotu. Novo groblje će imati kamenu ogradu, a biće urađeni i pristupni putevi i staze - rekao je Milaković.

Dodao je da je preduzeće "MDM" Nevesinje zaduženo za građevinski dio radova.

- S obzirom na to da smo, osim ovog, zaduženi za još neke poslove, a kako bismo sve završili u rokovima, postoji mogućnost da u narednom periodu na određeno angažujemo i nove radnike - istakao je Milaković.

Mještani su podržali ideju da groblje bude preseljeno na novu lokaciju istakavši da su zbog blizine rijeke grobna mjesta često na udaru poplava.

- Čim padne jača kiša strahovali smo da bi groblje moglo biti poplavljeno. Zbog toga je veoma dobro da bude premješteno na veću nadmorsku visinu. Osim toga, nova lokacija će biti bliže selu, što će nam omogućiti da lakše posjetimo vječne kuće naših najmilijih - rekao je jedan od mještana.

Gradnja dovodnog tunela, koji je dio sistema Hidroelektrane "Dabar", krenula je početkom septembra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić ranije je istakao da će zahvaljujući ovom projektu opštine istočne Hercegovine u svojim budžetima znatno osjetiti veći priliv novca, a stanovnici niz prednosti.

Hidroelektrana "Dabar" je prva od četiri hidroelektrane koje će biti izgrađene u projektu "Gornji horizonti".

Izvor: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

veljo

24.09.2016 11:19

Bas me zanima ciji je ovaj MDM!

ODGOVORITE
Name

MDM

24.09.2016 12:24

To je firma Radivoja Bratića, koji je falsifikovao projekte od prije rata i naplatio milionske sume od Min. poljop. vodopr.. RS, zajedno sa Mihajlom Stevanovićem o dr.

Name

gica

24.09.2016 12:52

Ne brukaj se, kakvog Radivoja Bratića, to je firma Velja Samardžića, zato je ovaj što se pita gore stavio nick "veljo". Nego ja ne vidim ništa nenormalno u izmještanju groblja, pa neće ići u ronilačkim odijelima pod vodu svojim bližnjim na grob?!

Name

svinja

24.09.2016 18:03

Ima tu Bratić udjela oko 30% znam ga dobro iz Ministrastva a i pre.

Name

vila

24.09.2016 18:17

Vidi gico šta je Bratić imao prije no je bio ministar, ali Dodikov je vjeran sluga, te i njemu nešto preostalo!

Name

Nemoguce

24.09.2016 11:33

355 hiljada maraka za izmjestanje 40 grobova! Covjece!

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

24.09.2016 12:19

Groblja su sveta mjesta u kojima su sahranjeni nasi preci da cekaju u MIRU BOZIJEM VASKRSENJE MRTVIH. Savremeni nacin zivora ni mrtvima mira neda. Zato je za pohvalu da je Uprava hidroekektrane Dabar resila da izmjesti groblje nasih srodnika: Oceva i Majki koji usnuse u GOSPODU prije nas!

ODGOVORITE
Name

Igor

24.09.2016 15:54

Mihajlooooo, radis li ti sta u zivotu .

ODGOVORITE