Obnovljene Španske stepenice u Rimu

Legendarne Španske stepenice, jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu, danas su ponovo otvorene za javnost posle obnove koju je finansirao proizvodjač luksuznog nakita "Bulgari".

Svijet 23.09.2016 | 07:58
Obnovljene Španske stepenice u Rimu
Ponovno otvaranje stepenica pratile su kontroverze o insistiranju proizvodjača nakita da gradske vlasti noću zaključavaju stepenice kako bi ih zaštitile od pijanaca i turista.

Gradonačelnica Rima Viktorija Radji ipak je ocenila da ograda na stepenicama neće biti potrebna.

"Od izuzetnog je značaja dozvoliti ljudima da koriste kulturnu baštinu. Vlasti u Rimu pobrinuće se da se stepenice ne zloupotrebljavaju", izjavila je Radji.

Glavna prodavnica Bulgarija u Rimu nalazi se na Španskom trgu, pa je kompanija predložila ogradjivanje, navodeći da stepenice i fontanu na Španskom trgu oštećuju i fudbalski huligani i da treba preduzeti dodatne zaštitne mere.

Čuvenim Španskim stepenicama prošetali su i Odri Hepbern i Gregori Pek u filmu "Praznik u Rimu".

Stepenice su poslednji put obnovljene 1995. godine, ali je svakodnevni masovni priliv turista ubrzao propadanje. U 2014. godini proglašene su za najslikaniju turističku znamenitost u Italiji.



Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

***

23.09.2016 07:49

Mislim da je bas na tom mjestu Andrea Bocelli odrzao svoj mali, ali vec kultni koncert, ako vec niste, ukucajte na Gugl "Besame mucho" - Andrea Bocelli :)*

ODGOVORITE