Bolnica u Nevesinju "u minusu" 600.000 KM

Bolnica u Nevesinju prošlu godinu završila je sa gubitkom od oko 600 hiljada maraka. Bivši ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske Slobodan Stanić smatra da je loš finasijski rezultat – upozorenje.

Republika Srpska 20.09.2016 | 22:30
Bolnica u Nevesinju "u minusu" 600.000 KM
Prihodi Bolnice Nevesinje u 2015. godini iznosili su 2.508.669 KM, dok su rashodi bili 3.105.185, uvećeni čak za 1.245.081 marku u odnosu na 2014, a ukupan gubitak iznosio je 600 hiljada maraka.

Prema riječima bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića, Bolnica u Nevesinju specifična je po tome što je zahvaljujići donaciji „Mihajla Labala“ ova mala hercegovačka opština dobila savremenu i veoma opremljenu zdravstvenu ustanovu, ali sa kapacitetima za mnogo veće sredine, te da je prva godina njenog rada pokazala da se radi o neodrživom dugoročnom projektu.

"Bolnica je predviđena za mnogo veće područje prema svojim kapacitetima i za veći broj stanovnika. Nije isključeno da država može da donese zaključak da gradi i oprema takvu bolnicu, ali onda mora da pronađe i budžetska sredstva, a ne da se osloni na sredstva Fonda, jer ona mogu biti za one ustanove koje su u planu i mreži, a ovdje su rashodi samo u jednoj godini, nakon puštanja u rad, povećeni za 1.200.000 maraka", izjavio je bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

I obaveze nevesinjske Bolnice uvećeni su za 663.000 maraka, koje su u 2014. iznosile 3.954.150, a u 2015. 4.617.199 maraka.

Direktor Bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević kaže da je ova ustanova bila pred finasijskim kolapsom 2012. godine, ali da su potom tri godine raznim uštedama godišnji gubici svedeni na nulu. Gubitak u 2015. zabilježen je preseljenjem u novi objekat.

"Novi objekat je mnogo veći od starog, pa su se povećali troškovi održavanja. Dobili smo vrijednu opremu koju je potrebno održavati, tako da u 2015. dolazi do povećanja našeg minusa, ali bih podsjetio da u tih 590 hiljada ulazi i 120 hiljada kamata od neplaćenih doprinosa iz nekog ranijeg perida, tako da je taj stvarni realni gubitak mnogo manji", kaže direktor Bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević.

Međutim, Milivojević tvrdi da je Bolnica održiva u ovakvom sistemu, jer je već u 2016. znatno povećan obim posla, što potvrđuje finansijski rezultat iz prvih šest mjeseci koji je pozitivan:

"Svakako tu treba istaći veliku zaslugu akedimika profesora doktora Predraga Peška uz pomoć koga je, dalazeći ovdje sa svojim timom i obavljajujući najsloženije interevenicije za koje se do sada išlo u Beograd, povećano prihodovanje, kao i uposlenost naših radnika, pa je rezultat u prvoh šest mjeseci ove godine pozitivan".

U nevesinskoj Bolnici napomonju da usluge u ovoj ustanovi sada traže pacijenti ne samo iz Republike Srpske, već i iz: Federacije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

20.09.2016 21:05

O KOJOJ MREŽI JAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA RS SE GOVORI... PA TO VLAST NAMJERNO KRIJE I NEĆE DA DONESE ODGOVARAJUĆU UREDBU, JER BI ONDA SVIMA BILO JASNO DA NAM JE ZDRAVSTVENI SISTEM PREDIMENZIONIRAN ZA NAJMANJE 40% U OBJEKTIMA I OPREMI, KOJA SE NE MOŽE AMORTIZOVATI. ALI ŠTA BI ONDA GRAĐEVINSKI TAJKUNI GRADILI I KOME NE BI PLAĆALI "REKET", A PITANJE I GDJE BI ZAPOSLILI TOLIKE "UHLJEBE": "POGONSKE PRAVNIKE", SEKRETARICE, MENADŽERE, EKONOMISTE I DRUGE SAMOZVANE STRUČNJAKE SA SAMOZVANIH UNIVERZITETA... ZATO STOJI ONA - BIĆE JOŠ GORE...

ODGOVORITE
Name

Lazi i obmane

20.09.2016 21:18

Bolnica u Nevesinju najbolja u ex yu zemljama, svi redom dolaze da se lijece....jako zanimljivo, hmmmm

ODGOVORITE
Name

Kejn

21.09.2016 07:59

Ovdje nije u pitanju to da li je najbolja ili ne, vec je u pitanju njena odrzivost sa ovakvim nacinom rada, prije svega kad je zaposljavanje u pitanju. Ne trebaju nam vise doktori opste prakse, trebaju nam specijalisti. Prije par dana su zaposlili zenu Miljana Djerica, a zena ima srednju skolu koja nema veze sa medicinom, je li to normalno i u redu? Ja ovdje ne vidim napad na dr Milivojevica, koji je zaista odlican hirurg i covjek , ali sam siguran da trpi i on sam ucjene i podlosti. Na kraju ce otici odavde, jer tako to radi Snsd, tjera sve normalne ljude a ostaju partijski vojnici i poslusnici nepismeni.

Name

Kejn

20.09.2016 22:14

Bolnica u Nnj je jedna od najboljih u regionu, doktori i medicinsko osoblje strucni i ljubazni, za svaku pohvalu. E sad...znalo se unaprijed da ce biti problem njena odrzivost upravo zbog malog broja stanovnistva u odnosu na kapacitet bolnice. Tu je i cinjenica da je mali broj doktora specijalista a priliku za specijalizaciju su dobili samo clanovi Snsd-a i tu nema price, dovoljno je pogledati listu za odbornike. Ne treba zaposljavati razne "sofere", portire i propale studente medicine, odnedavno i "tekstilne radnice",vec treba osposobljavati kadar koji ce zajedno sa lokalnom i republickom, pa i drzavnom vlasti osigurati opstanak ovakve ustanove. Zalosno je sto se politika uplela tamo gdje joj bas nije mjesto.

ODGOVORITE
Name

Dirk Nowitzki

21.09.2016 04:12

Najbolje je da svaka bolnica iz R. Srpske dovodi povremeneo po jednog iskusog hirurga ili drugog specijalistu iz Srbije.Prethodno obavezno drzavu zaduziti za nekoliko miliona maraka za izgradnju novih zgrada u toj bolnici i eto nama 8 najboljih bolnicana Balkanu. A oko tih bolnica nigdje grada, suma, zecevi, vukovi...To je formula za uspjeh.

ODGOVORITE