Kosmet: Uhapšeni ruski novinari

Novinari ruskog "Njuz fronta" Oksana Sazonova i Sergej Belous uhapšeni su u četvrtak uveče na Kosovu i Metohiji i u pritvoru su u Prištini, a verovatno će danas biti izvedeni pred sud i deportovani u centralnu Srbiju, rekao je direktor "Njuz fronta" Konstantin Knirik, javlja danas Sputnjik.

Srbija 16.09.2016 | 15:00
Kosmet: Uhapšeni ruski novinari
"Informativni talas prisilio je ''kosovske vlasti'' i njihove supervizore da donesu odluku o deportaciji. Prema mojim informacijama oni će uskoro biti deportovani u Srbiju, a tamo će već sve biti dobro", napisao je Knirik na svojoj Fejsbuk stranici.

Oksana Sazonova i Sergej Belous boravili su na KiM kako bi organizovali posetu Rusiji za decu sa tog područja, a usput su snimali i pravoslavne manastire radi budućeg dokumentarnog filma o KiM, navodi Sputnjik.

Novinari su uhapšeni u Velikoj Hoči sinoć oko 19:00 sati, a zatim prebačeni u Prištinu.

"Novinare su optužili za nelegalan boravak na Kosovu, konfiskovali im fotografsku opremu. Ne dozvoljavaju im kontakt sa bliskim osobama niti sa predstavnicima diplomatske misije Rusije u Srbiji", napisao je Knirik.

On je Sputnjiku rekao da je telefonom razgovarao sa Oksanom Sazonovom.

"Izgleda da su se kosovske vlasti na kraju setile da je njihova teritorija enklava zapadne demokratije, pa su joj dali pravo na telefonski poziv“, dodao je on.

Dva ruska novinara su, kako je naveo, u pritvoru u Prištini i na teret im se stavlja ilegalan prelazak granice, mada su, kaže, oni prešli administrativnu liniju bez viza i bez ikakvih problema preko legalnog prelaza, a ne ilegalnim putevima.

"Mi smo već angažovali advokata, a u ovaj slučaj su uključene i diplomate", kaže Knirik.

Prema njegovima rečima, verovatno će novinari danas biti izvedeni pred sud, koji će im izreći novčanu kaznu u iznosu od 2.500 evra i deportovaće ih u centralnu Srbiju.

"Uglavnom su im postavljali pitanja o tome šta su snimali i zašto. Obrisali su sve materijale koje su oni uspeli da snime tih dana. Trebalo bi reći da je njihov cilj posete bio susret sa ugroženom srpskom porodicom na KiM jer su novinari planirali da pozovu njihovu decu da posete Rusiju. A osim toga, Sazonova i Belous su pripremali i materijal za film o pravoslavim svetinjama", rekao je Knirik.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar