I dalje važe statusno neutralne KS tablice

U okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine sinoć je postignut dogovor kojim je sprečeno ukidanje tablica Republike Srbije za područje Kosova i Metohije, dogovoren produžetak važenja statusno neutralnih KS tablica kao i prelepljivanje statusnih simbola umesto korišćenja probnih tablica prilikom prelaska administrativne linije.

Srbija 15.09.2016 | 07:30
I dalje važe statusno neutralne KS tablice
Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da je delegacija Beograda zadovoljna postignutim sporazumom.

On navodi da su sinoć usaglašeni dogovor zameniti po Srbiju najteži i najgori sporazum iz 2011. godine, dogovoren od strane tima Vlade Srbije na čijem čelu je bio Borislav Stefanović, koji je predviđao ukidanje srpskih registarskih tablica na KiM, prestanak izdavanja registarskih tablica Republike Srbije na KiM kao i prestanak izdavanja statusno neutralnih tablica sa oznakom KS.

”Mi smo na ovim razgovorima koji su trajali više dana sprečili ukidanje tablica Republike Srbije za područje Kosova i Metohije. Sprečili smo i ukidanje tablica koje su statusno neutralne i produžili njihovo važenje na još pet godina”, izjavio je Ðurić u Briselu.

Ðurić dodaje da dogovor predviđa da u narednih 12 meseci potpuno nesmetano funkcioniše režim srpskih tablica na KiM i da se one bez saglasnosti Srbije i EU ne mogu ukinuti.Sporazum delegacija Beograda i Prištine o registarskim tablicama predviđa i uvođenje nalepnica kojima će biti prelepljeni statusni simboli prilikom prelaska sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obratno. Time će biti sprečeno korišćenje proba tablica i skidanje srpski tablica prilikom ulaska na teritoriju KiM, što je još jedna od odredbi sporazuma iz 2011. godine.

”Tako smo sprečili da tablice na kojima bi pisalo tzv. Republika Kosovo i na kojima bi se nalazio tzv. kosovski grb ulaze na našu teritoriju. Umesto toga te tablice će se prelepljivati sa dve bele trake, počev od 15. novembra. To će važiti i za srpsku stranu”, objasnio je Ðurić.

Režim prelepljivanja statusnih simbola neće važiti za sever KiM niti za tablice sa statusno neutralnim KM oznakama.

Šef delegacije Beograd u tehničkom dijalogu sa Prištinom Marko Đurić potvrdio je da je u ovoj rundi razgovora u Briselu postignut izvestan napredak u oblasti dogovora o telekomunikacijama.

”Mi nismo prihvatili da naša imovina bude dovedena u pitanje. Nismo prihvatili da bude dovedena u pitanje statusna neutralnost pozivnog broja za našu južnu teritoriju, kao geografski kod, niti smo dozvolili ni da bude dovedena u pitanje bezbednost građana putem presretanja poziva.

To su glavni razlozi zbog kojih jos nema dogovora”, objasnio je Ðurić.

Razgovori o Telekomu biće nastavljeni 26. septembra u Briselu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

koo

15.09.2016 09:49

Uh, jeste ostvarili uspjeh. Tablice ostaju Srpske!!! Yeah, ima da zaposlimo jos 10 000 ljudi da farbaju tablice :-)

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

15.09.2016 11:38

Je*beš narod i teritoriju. Važo je da ste se vi umjesto povratka na KiM, izborili za tablice. Čestitam vam na ovom istorijskom uspjehu.

ODGOVORITE