Srbija uhapsila dva predsjednika suda

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je večeras da su u nastavku suzbijanja korupcije i kriminala, nakon viššemesečne akcije, pripadnici Ministarstva unutraššnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije, u saradnji sa Tužžilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivično delo primanje mita.

Srbija 14.09.2016 | 22:46
Srbija uhapsila dva predsjednika suda
Uhapšeni su predsednik Višeg suda u Šapcu Gojko Lazarev, predsednik Osnovnog suda u Loznici Dragan Cvetinović i sudija Osnovnog suda u Loznici Olivera Lazarević, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Uhapšeno je i jedno lice koje je učestvovalo u pomaganju da se izvrše ova krivična dela, navodi se u saopštenju MUP-a. Osumnjičeni će biti saslušani u Tužilaštvu za oganizovani kriminal nakon čega će, kako se navodi, biti doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka.

"Osumnjičeni se terete da su izvestan vremenski period preko posrednika D. R. radili na pronalažženju rešenja da se bivšem carinskom služžbeniku D. D. iz Pančeva, koji je pravosnažžnom presudom Viššeg suda u ŠŠapcu osuđen na sedam meseci zatvora, omogući ponavljanje krivičnog postupka. Za D. D. je raspisana potraga", navela je Popović-Ivković.

Saopštenje povodom hapšenja je izdalo i Ministarstvo pravde, u kome ministarka Nela Kuburović navodi da „nikome nije prijatno da vidi da oni koji dele pravdu i staraju se o zakonitosti rada sudova, budu lišeni slobode zbog osnovane sumnje da su počinili teška krivična dela.

"Međutim, to je jasna poruka građanima da nema izuzetih od zakona, bez obzira koju funkciju neko obavljao. Zajedničkim radom Tužilaštva za organizovani kriminal i pripadnika službi bezbednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, država je pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala. 

Kada neko sa ovako važnom društvenom funkcijom, a zarad lične koristi zloupotrebi službeni položaj, to duboko uruši poverenje građana, ne samo u pravosuđe, već i u celu državu.

Verujem da će nadležni državni organi efikasno postupati u ovakvim slučajevima, kako bi se u što kraćem roku došlo do pune istine, da bi oni za koje se dokaže da su radili mimo zakona, snosili posledice i odgovornost za dela koje su počinili", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kontrapunkt

14.09.2016 22:00

Neće li početi i u RS.

ODGOVORITE
Name

He he

15.09.2016 08:27

Ako pocne, ostacemo bez pravosudja.