Frančesko Toldo otvorio dušu...!

Bio sam mlad za penziju! Nisam postao trener jer mi je bilo muka od svega! A kopačke je okačio o klin sa 38 godina...

Fudbal 15.09.2016 | 22:00
Frančesko Toldo otvorio dušu...!
Verovatno ne postoji ljubitelj italijanskog fudbala koji ne pamti Frančeska Tolda. Legendarnog golmana Fjorentine i Intera iz vremena kada je Serija A bila moćna do bola, osvajača po pet šampionskih titula na "čizmi" i nacionalnih kupova, nekada i zvanično najboljeg golmana Lige, kao i čoveka koji je karijeru završio na najlepši mogući način – podizanjem trofeja Lige šampiona s Interom 2010. godine.

Ali da li ste znali da je kopačke o klin okačio ne zato što je osećao da su ga godine pregazile, već najvećim delom zato što je sebi dao obećanje za koje u početku nije bio siguran da će ispuniti. Ono čemu se potajno nadao, na kraju se i ostvarilo.

Bilo je to leto 2009. godine. Sezona koja će kasnije ostati ubeležena kao jedna od najboljih u Interovoj istorijitek je trebalo da krene, a Toldo je napravio malu opkladu, sam sa sobom. Ako Nerazuri uzmu "ušatog" – odlazi u penziju. Tako je i bilo, mada nije ni sam verovao da je moguće.

„Bio je to trenutak kada sam sebi rekao da je dosta, iako sam bio prilično mlad. Osvojili smo Ligu šampiona te 2010. godine, a na početku sezone sam obećao sebi da ću prestati ako uspemo. I jesmo. Imao sam još jednu godinu ugovora, ali nisam hteo da pogazim obećanje koje sam dao“, otvoreno će Toldo, mada je u trenutku odlaska u penziju imao punih 38 godina.

Kako sam priznaje, mogao je da brani još dugi niz godina. Ali da je postojala i jedna stvar koja mu je jako smetala.

„Nijednog trenutka nisam izgubio želju, ali kada je pritisak postao toliko jak da nisam mogao da uživam u igri, odlučio sam da stanem“.

U klubu malo ko je mogao da se pomiri s činjenicom da Toldo odlazi. Ali prihvatili su odluku. A onda je Masimo Morati počeo da moli Frančeska da ostane u klubu i postane trener. On to nije želeo.

„Jeste, tražio mi je da ostanem, želeo je da budem deo kluba. Ali nisam to hteo, nisam želeo da budem trener. Bilo mi je muka od svega, od trening kampova i dugih putovanja. Zato sam pitao da li mogu da ostanem, ali da budem zadužen za odnose s javnošću“.

Toldo je praktično otišao u trenutku kada je moderni fudbal uzimao maha. Prema ličnom mišljenju, to je upravo stvar koja uništava karijere mladih igrača.

„Momci samo razmišljaju o parama, kako da dođu do brzog kapitala, a onda se raspadnu na prvoj prepreci. Zato sam odlučio da se vratim i radim s mladima kako bih svoje iskustvo preneo na njih. Morate da se žrtvujete kako biste profitirali kasnije. Jeste, novac može da olakša život i omogući vam da kupite mnoge lepe stvari, ali sreća i zadovoljstvo su stvari koje se ne kupuju. Mladi ljudi ne razumeju te stvari“.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar