Umrle 3 bebe, roditelji sumnjaju na bakteriju

U Kliničkoj bolnici u Mostaru za nepunih mjesec dana umrle su tri bebe, a roditelji sumnjaju da je uzrok opasna bolnička bakterija, dok iz bolnice negiraju te navode.

Bosna i Hercegovina 14.09.2016 | 10:18
Umrle 3 bebe, roditelji sumnjaju na bakteriju
Dvije porodice iz Mostara, čiji su dječaci preminuli 16. i 21. avgusta, sumnjaju da je smrt uzrokovala opasna bakterija klebsiela pneumonije /klebsiella pneumoniae/, od koje je prošle godine na istom odjeljenju umrlo troje djece.

Roditelji treće bebe, koji su iz Drvara, nakon smrti novorođenčeta 10. septembra zatražili su obdukciju i čekaju rezultate.

Roditelji beba iz Mostara za "Dnevni list" su ispričali da je kao uzrok smrti navedena sepsa i da su dječaci živjeli svega četiri dana nakon poroda.

Roditelji misle da bi njihova djeca i dalje bila živa da nisu nakon poroda bila prebačena na mostarsku pedijatriju.

"U 23.00 časa 16. avgusta beba umire. U zaključku otpusnog pisma koje smo dobili na uvid piše da je 'nastupila plućna hemoragija kojoj je u podlozi vjerojatno fulminantna sepsa s razvojem DIK-a'", rekli su roditelji jedne bebe i dodali da su na vlastito traženje od bolnice zvanično dobili dopunjeno otpusno pismo u kojem piše da je beba imala klebsielu.

Roditelji su sa svojom pričom u javnost izašli jer znaju da su i prošle godine od iste bakterije u ovoj bolnici umrle tri bebe i nije im jasno zašto se ništa ne preduzima.

Iz Kliničke bolnice Mostar tvrde da slučajevi smrti beba nisu povezani. Nema zvanične informacije o broju beba koje su umrle ove godine, niti o uzrocima, kao ni o tome da li je bakterija prisutna na odjeljenju.

"U vezi sa slučajem bebe koja je preminula 16. avgusta, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da nije bakterijski uzrok smrtnosti. O ostalim detaljima za koje nas pitate, zbog zaštite privatnosti, nije opravdano da iznosimo bilo kakve podatke u javnost", naveli su u odgovoru iz Odjeljenja Bolnice za odnose s javnošću.

Iz tog odjeljenja dodaju da je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar, te da bez pristanka pacijenta ili staratelja, ukoliko je riječ o maloljetnim osobama, nemaju pravo da ga iznose u javnost.

U odgovoru se navodi i da je riječ o hospitalizaciji na odjeljenju za neonatologiju, koje spada u visokorizična odjeljenja i na kome se liječe djeca koja zbog niza medicinskih razloga zahtijevaju hospitalizaciju odmah nakon rođenja.

"Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula 10. septembra, a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju, te je kao takva i hospitalizovana", ističe se u odgovoru.

Prošle godine na mostarskoj pedijatriji u prvih šest mjeseci umrlo je 10 beba od 91, koliko ih bilo liječeno. Nakon što su mediji objavili informacije o smrti beba iz Bolnice su potvrdili da je sedam imalo opasnu bakteriju klebsiela pneumonije, ali su doktori tvrdili da je ona bila uzrok smrti kod tri bebe.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mojne

14.09.2016 09:26

A sta se radi u Banjaluci...ako trudnica nema para nije vazna ni ona ni beba

ODGOVORITE
Name

arts

14.09.2016 09:29

Tri bebe umru za mjesec dana i to bude neka sporedna vijest. Strasno gdje mi zivimo, politicari trose umejsto da se sve digne na noge da se bolnica uredi i da mediji nemaju druge teme pored smrti malisana... Sve je ovo narod kriv, jer sam pristaje da zivi ko stoka....

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.09.2016 09:51

U FBIh nemoguce?!Pa oni nemaju Bogdanica Skrbica.Ipak ja mislim danas Sds Pandurevicka ostavka Bogdanica Cvijanovicke za svaki slucaj!

Name

Arapi

14.09.2016 11:03

Za smrt beba su krivi Arapi i njihova nosnja!

ODGOVORITE
Name

M

14.09.2016 13:32

Banjalucka poliklinika odjel za plucne bolesti je kao u horror filmovima I ni slucajno neulazite unutra jer ljudi koji su zdravi izlaze bolesni leglo bakterija WC nemaju cime da obrisu ili nece a tako je I Na svim ostalim odjeljenjima inspekcije nigdje

ODGOVORITE