"Do kraja godine - aktiviranje MAP-a"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da bi BiH do kraja ove godine mogla dobiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Zvizdić svoj optimizam temelji na činjenici da je većina uslova za ovaj proces ispunjena, a računa i na to da su svi akteri koji su u BiH dužni ispuniti svoje obaveze na ovom putu svjesni značaja članstva BiH u Savezu.

Bosna i Hercegovina 14.09.2016 | 09:50
"Do kraja godine - aktiviranje MAP-a"
Zvizdić u izjavi za " Avaz" ističe da u fazi ispunjenja uslova za aktivaciju MAP-a nije potrebno zakazivanje nekog posebnog samita NATO-a, ali da se neka vrsta sastanka na kojem bi se trebalo govoriti o deblokadi bh. puta ka NATO-u očekuje krajem godine.

"Kada BiH dokaže kredibilnost provođenja tih uslova, to na neki način znači da se aktivacija MAP-a može desiti na bilo kojem sastanku ministara članica NATO-a", kaže Zvizdić.

On ističe da pitanje daljeg napretka ka NATO-u za BiH ima dodatnu i specifičnu težinu u odnosu na sve ostale zemlje koje su ranije postale članice Saveza.

"Svaki dalji korak ka NATO-u u svom reciprocitetu ima otklanjanje aspiracija ili bilo kakvih ideja koje na bilo koji način mogu ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zato je aktivacija MAP-a izuzetno važna poruka u ovom momentu kada se BiH nalazi u istinskom evroatlantskom zamahu i dinamičnim aktivnostima evropskih integracija. Ta aktivacija MAP-a bila bi jedna snažna podrška za dalji nastavak puta BiH u tom smjeru", kaže Zvizdić.

Govoreći o procesu knjiženja vojnih lokacija s entiteta na državu, što je glavni uslov za aktivaciju MAP-a, Zvizdić kaže da nakon izbora očekuje snažniju dinamiku na ovom planu te ističe da, osim političkih opstrukcija u ovom procesu, postoje i oni u smislu kompletiranja potrebne dokumentacije da bi došlo do knjiženja određene lokacije.

"Do sada su 24 lokacije uknjižene, a 19 ih je u nekoj od faza procesa knjiženja, od čega 15 na teritoriji FBiH, a četiri u Republici Srpskoj. Ne treba zaboraviti da je ovaj Savjet ministara naslijedilo samo šest uknjiženih lokacija, a da ih za 15-16 mjeseci imamo već 24. To je jedna dobra dinamika i očekujemo i da će takvi napori biti prepoznati i uradićemo sve da do kraja godine dođe do aktivacije MAP-a", navodi on u izjavi za "Avaz".

Izvor: Avaz
Foto: Faktor.ba

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

zumba

14.09.2016 08:12

Znaci uzalud referendumi....poruke Vucica,Dacica,Vulina i ostalih mrzitelja BiH.

ODGOVORITE
Name

Mf

14.09.2016 10:37

Mi cemo u EU u limburgu mjesecu i u NATO a poslije Toga u Pi.ku materinu

Name

Cetnik

14.09.2016 12:21

Mi idemo sa srbijom i rusijom xajedno bicemo .najaca sila u evropi

Name

pitanje

14.09.2016 08:12

A staje to MAP-a, jel to neka vrsta referenduma?

ODGOVORITE
Name

Plan b

14.09.2016 08:26

Kad dodju lole iz nato nece vise biti cile-mile...

ODGOVORITE
Name

Super

14.09.2016 08:33

Samo naprijed treba nam mir svima i posao da radimo i da zivimo skupa tako smo osudjeni jedne na druge zaboraviti i Moskvu i Zagreb i Tursku samo skupa mozemo dalje drgo nam nista nejde u prilog.

ODGOVORITE
Name

Miro

14.09.2016 09:01

Srbi nece u NATO, referendum da se u RS narod izjasni.

ODGOVORITE
Name

Plan b

14.09.2016 10:18

Vjerovatno ce biti referendum o ulasku u Nato ali na nivo drzave...zna Dodik sta je dosada sve potpisano i ta neka varijanta da se Nato stacionira samo u Federaciji i Distriktu sigurno nije bolja za one koji misle kao ti...RS bi jednim dijelom bila ostrvo ,a drugim poluostrvo izmedju Hrvatske,Crne Gore,Federacije i distrikta Brcko tj. clanica Nato-a...

Name

Alex Jones

14.09.2016 09:22

Necemo u Nato! Ja cu poginuti za tu slobodu! Necemo u demonske redove!

ODGOVORITE
Name

tito

14.09.2016 10:10

Da nebi mozda sa Rusima, glupane Nato je vec tu oko tebe a nije te ni pitao, coro

Name

Milutin

14.09.2016 10:00

Srbi nece u NATO a nece ni u EU. Bez referenduma u Srpskoj na kojem ce narod reci sta misli o nato paktu i EU mislim da nebi trebalo ici u evroatlantske integracije...

ODGOVORITE
Name

trlababalandajojprodjedan

14.09.2016 13:14

Ko pita narod blesane.... Dodik te koristi samo da bi ostao na vlasti pa, kobajagi, bez naroda nece nista odlucivati... Sto nd pita narod jel' se treba zaduzivati i kad se zaduzi gdje ce pare potrositi... Nepismeni covjece....

Name

kure

14.09.2016 10:00

Hahahaha, ostalo vam je samo da pisete o Zvizdiću a posle referenduma pisaće te bajke.

ODGOVORITE
Name

NATO blato

14.09.2016 10:24

Samoprozvane BiH elite kažu da treba ući u NATO a niko ne priča o posljedicama: Trebaju li da vojnici iz BiH (mnogi od njih muslimani) da pucaju na druge muslimane na Bliskom istoku? Trebaju li da vojnici iz BiH (mnogi od njih pravoslavci) da pucaju na druge pravoslavce u Rusiji? Treba li da budemo logistička baza za (raketne, radarske, vazduhoplovne, kopnene...) jedinice NATO-a i da time postanemo legitimna meta Rusiji ili nekoj drugoj zemlji koju NATO izaziva? Mislimo li da će isti taj NATO donijeti sigurnost od "terorizma" kao što ga je donjeo Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Turskoj ili će, kao što je to slučaj u upravo tim zemljama, broj mrtvih od "terorizma" da poraste? Da li ćemo doživjeti ekonomski "procvat" kao najmlađe članice NATO-a Hrvatska i Albanija iz kojih ljudi bježe glavom bez obzira i koje su u dobokom dužničkom ropstvu? Treba li da budemo u NATO-u koji je na nas u BiH bacao osiromašeni uranijum od koga umiru i pravoslavci i muslimani?

ODGOVORITE
Name

re.

14.09.2016 11:34

Cedomire mnogo si uplasen, ne beri brige,....

Name

NATO blato

14.09.2016 13:01

Čedomir? Izgleda da ste pogrešno spojeni. Za sve ozbiljne diskutante: Jel' ovo gore napisano nikom ne predstavlja problem?

Name

ODKB

14.09.2016 12:54

Pravoslavni narod u RS nece u NATO, pa ti Zvizdicu vidi kako ces ga pokusat uvuc u NATO mimo njegove volje.

ODGOVORITE
Name

zajebant

14.09.2016 12:57

NATO je svuda oko nas... kao da oni nas nešto pitaju! ne budimo naivni..ako je situacija već takva kakva jeste, onda je bolje biti s njima nego protiv njih!

ODGOVORITE