Bosanski brdski konji gladni i zaboravljeni

Od ponosa nekadašnje Jugoslavije, ergela bosanskih brdskih i arapskih konja "Borike" kod Rogatice postala je pravo mučilište za ove prelijepe životinje, ali i leglo mutnih radnji, pišu "Nezavisne novine".

Bosna i Hercegovina 10.09.2016 | 15:08
Bosanski brdski konji gladni i zaboravljeni
Na osnovu više prijava koje su došle na adresu Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, komisija u sastavu doktor Matjaž Mesarić, voditelj uzgajivačkog programa Udruženja, Anton Dolinšek, predsjednik Udruženja, i Enver Žiga, predsjednik Upravnog odbora, došla je do užasnih saznanja.

"Zatekli smo dvije grupe konja kako pasu u blizini nekadašnjih štala, koje su srušene. U prvoj većoj bili su bosanski brdski konji, 14 kobila, jedan pastuh linije Barut i pet ždrebadi, od kojih troje ranjeni od napada vukova, znači ukupno 20 konja. U drugoj grupi bili su arapski konji. Grupu je sačinjavalo osam kobila, jedan pastuh linije Mabrouk i jedno ždrijebe, što je ukupno 10 konja", govore članovi komisije.

Zbog nekontrole i boravka u prirodi, troje ždrebadi su napali vukovi i nanijeli im teže povrede, od kojih su, kako se navodi, jednom i otkinuli dobar dio lijevog buta.

"Niko nije dolazio da pozove veterinara i da mu se pomogne. Pitanje je koliko će ždrebadi preživjeti. Zahvaljujući obilnoj i dobroj paši ostatak konja je u dobroj kondiciji iako su nam mještani kazali da ih niko ne obilazi i kontroliše, niti im donose hrane ili zobi. Takođe su nam rekli da prošlu zimu konje vlasnici nisu uopšte hranili pa su jedva prezimili, a izgleda da je bilo i uginuća od gladi", naveli su iz komisije.

Kako kažu, situacija ni pred ovu zimu nije ništa bolja, po njihovim saznanjima za sljedeću zimu nije obezbijeđena niti jedna bala sijena. Na ergeli je, po riječima upućenih, nekada bilo i oko 350 konja, samo prošle godine je prodano njih preko 70, gdje, kome i u koju svrhu ne zna se. Koliko su u pitanju mutne radnje pokazuje i činjenica da niko, pa ni iz resornog ministarstva, ne zna u čijem je vlasništu ergela trenutno.

Kako prenose Nezavisne, poslije privatizacije preprodana je najmanje tri puta.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su formirali komisiju koja u ponedeljak ide na ergelu, ali da ne mogu puno uraditi pošto se radi o privatnoj imovini.

"Ministarstvo je odmah po dobijanju informacija od strane pojedinaca i medija formiralo ekspertski tim koji ima zadatak da utvrdi stanje konja u 'Borikama', rasnu pripadnost, zdravlje, brojno stanje, veterinarsko-sanitarne uslove. Taj tim bi trebalo da bude na terenu, u ergeli, u ponedjeljak. Razmotrićemo mjere u smislu egzistencijalne i biološke zaštite rase bosanskog brdskog konja, ali opet ponavaljam moramo uzeti u obzir da je u pitanju privatna imovina", navodi Aleksandar Macanović, portparol ovog ministarstva, i dodaje da će Ministarstvo učiniti sve da bi se zaštitila autohtona rasa konja.

"Mi ćemo učiniti sve što možemo, ali treba se razriješiti i činjenica kako je ergela uopšte prešla u privatno vlasništvo i toliko puta bila preprodavana", kaže on.

Ipak, ljubitelji plemenite životinje kažu da apsolutno niko ne može da uništi nacionalno blago samo zato što je u njegovim rukama.

"Pričamo o privatnom vlasništvu i nije problem, ali ne možeš ti da uništiš nacionalno blago samo zato što je u tvojim rukama, nadležno ministarstvo i entitet moraju da reaguju. Imamo Zakon o zaštiti životinja, radi se autohtonoj rasi, mora postojati neki način, to je sigurno", jasna je Katarina Jovanović iz Konjičkog kluba "Paddock" iz Banjaluke.

I Jovanovićeva, koja je čitav život na neki način s konjima i u konjičkom sportu, kaže da više ne može doći do informacije ko je vlasnik ergele.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karadoz

10.09.2016 12:59

Meni zvuci normalno u skladu sa danasnjom situacijom. Gdje ces hraniti i uzgajati Bosanskog konja u PC. Da je zakonom preimenovan u Srpskog brdskog nebi bilo prolema.

ODGOVORITE
Name

Borike

10.09.2016 13:21

Karadoze konju

Name

Dragan

10.09.2016 14:20

Majmune jedan treba ih u bošnjačkog konja nazvati i provjeriti kojim jezikom govore????

Name

Борике

10.09.2016 14:29

Један исти такав,само сит се тренутно налази у Венецији.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

10.09.2016 21:34

Nije jedan nego dva konja su u Veneciji.

Name

kameleon

10.09.2016 16:50

Jedno vrijeme je kružila priča da je ergelu na Borikama kupio paljanski ''biznismen'' Šljivo. Ako je istina, u šta vjerujem, onda je za očekivati da je ''biznismen'' iz ergele izdvojio zdrave konje za vuču balvana a ostalo pustio u prirodu.

ODGOVORITE
Name

Konj

11.09.2016 11:55

Prekrstićemo ga u srpskog pa ćemo ga hraniti

ODGOVORITE
Name

Borike Borike

26.09.2016 11:17

Tuzno je i nedopustivo da takav brend kakav je Ergela Borike propada. Ruzno je i tuzno i stavljanje sudbine plemenitih zivotinja u kontekst medjunacionalnih prepucavanja u smislu da je srpski, bosanski, boricki... Mediji ovih dana prenose brojne izjave o ovoj temi i ni malo im ne smeta sto se u izjavama zvanicnika, kao "problem", navodi to da se radi o privatnom vlasnistvu, bez objasnjenja ko je u stvari vlasnik. Takodje ni rijeci o eventualnoj odgovornosti za ovakvo stanje.

ODGOVORITE