Dva patrijarha služe liturgiju u Jasenovcu

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiće danas, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Srbija 10.09.2016 | 07:52
Dva patrijarha služe liturgiju u Jasenovcu
Patrijarh Vartolomej će potom osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

Patrijarh vaseljenski otvorio je u petak u Zagrebu Naučnu konferenciju o Holokaustu "Novomučenici: perspektiva II".

"Jasenovački mučenici predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima", rekao je Vartolomej na otvaranju konferencije.

Kada steknemo razumevanja za tuđa stradanja to je znak da smo nešto naučili od sopstvenog stradanja, poručio je danas vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Konferenciji su, pored najeminentnijih stručnjaka za pitanja Holokausta, prisustvovali iz Srbije sveštenstvo SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom i ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

10.09.2016 13:51

Koliko su SRBI danas zajedno sa SPC svjesni znacaja po SRBski Narod i njegovu proslost nevini ZRTVI JASENOVACKIH SVETIH NOVOMUCENIKA vidi se po tome da su oni njihov Sveti broj od Sedam stotina hiljada izbacili iz Kalendara SPC. Zbog toga javno trazimo od SPC da ona Svete SRBske NOVOMUCENIKA ponovo vrati i unese u svoj Kalendar po mjestima njihovog stradanja sa BROJEM ZRTAVA. Takodje treba odrediti nove dane u Kakendaru SPC za proslavljanje Svetih SRBski Novomucenika sa Kozare, Paga, iz Gline, iz Prebilovca, Kragujevca, sa Pasjeg Groblja i mnogobrojni drugi mucilista i stratista SRBskog Naroda sa tacnim brojem pobijenih SRBa, a ne ovako kao do sada da EKUMENISTI odredjivanjem jednog zajednickog dana u Kalendaru za SVE Svete SRBske Novomucenike, u stvari sa time pokusavaju ispod zita na perfidan nacin da sakriju od javnosti razmjere strasni zlocina pocinjenih bad SRBskim NARODOM od njihive sestrinske rimokatolicke "crkve!" Ratne zlicine nad SRBskim Narodom su pocinile hrvatske ustase "u ime Boga" sa blagoslovom najvisi velikodostojnika rimokatolicke "crkve" i to cijeli kulturni svijet treba da zna. A kako ce znati, kada SPC zbog ekumenizma na sramotu svoju i cijele Crkve sama smanjuju i krije od javnosti Pravi broj SRBski ZRTAVA? Holokost izvrse tokom Drugog svjetskog rata nad Pravoslavnim SRBima po svojim razmjerama, uzasima i zlocinima nimalo ne zaostaje za holokostom kojeg su Nijemci izvrsili na Jevrejima a Turci and Jermenima. Kada ove istine bude svjesna SPC BOG ce tada da primi molitve njezine koje ce imati osim duhovnog smisla i pravi narodni znacaj. SVETI SRBSKI NIVOMUCENICI MOLITE BOGA ZA SPASENJE SRBSKOG RODA SVOG, DA SE SRBI OBOZE, SLOZE I UMNOZE. AMIN!

ODGOVORITE