Putin traži mladog i zrelog naslednika

Nakon 16 godina na vlasti, Vladimir Putin je doveo nove ljude u svoj tim kako bi učvrstio kontrolu za sledeću deceniju. Lider (63) je smenio neke dugogodišnje saradnike i doveo mlade snage od kojih mnogi poput njega imaju ustoriju rada u tajnim službama i nemaju dovoljno godina da su radili pod bilo kojim drugim liderom - kako bi kreirao sledeću generaciju kremaljskih vođa. Neko od njih bi čak jednog dana mogao da postane i njegov naslednik.

Svijet 10.09.2016 | 07:31
Putin traži mladog i zrelog naslednika
Foto: Tanjug/AP
Vladimir Putin
U Intervjuu za Blumberg Putin nije priznao da planira da se 2018. kandiduje za narednih šest godina (iako gotovo svi u moskovskom političkom establišmentu veruju da hoće), ali je jasno stavio do znanja da ne namerava ubrzo da ode. Svojim glavnim savetnicima već je naložio da načine programe za naredni mandat. Koje bi ključne osobine trebalo da ime njegov naslednik jednog dana? “Mlada, ali zrela osoba” je sve što je želeo da kaže.

Nakon dve godine pada cena nafte i ekonomskih teškoća koje jedva da su okrnjile njegovu popularnost i podršku više od 80 odsto Rusa, Putin nazire stabilnost, a ne stagnaciju. On odlučno odbija ideju da su njegovi hrabri potezi na međunarodnom planu - kao što su vojna akcija u Siriji i pripajanje Krima - u suprotnosti s njegovim oklevanjem da napravi rezove kod kuće za koje čak i njegovi savetnici kažu da su neophodni kako bi se oporavila ekonomija.

- Sve u svemu, krećemo se u dobrom smeru - kaže.

Sledeća decenija će u mnogo čemu biti teža od prethodne kada mu je rast cena nafte pomogao da gotovo udvostruči ekonomske pokazatelje, poveća životni standard i centralizuju kontrolu Kremlja. Čak i pre sankcija Zapada i pada cena sirove nafte recesija je prošle godine pogodila Rusiju i rast je počeo da zaostaje.


Foto: Reuters
Vladimir Jakunin

Sada je porastao pritisak da se uštedi svaka kopejka. Putin, poznat po tome da se drži svojih starih saveznika, pučeo je da istiskuje neke od stare garde. Prvo koji je otišao bio je Vladimir Jakunin (68) u avgustu 2015. Kao šef nacionalnih železnica, najvećeg poslodavca u zemlji, postao je poznat po stalnim zahtevima za veću pomoć vlade.

Smene su se nastavile ove godine kada je na proleće smenjen dugogodišnji saradnik Viktor Ivanov s mesta šefa odeljenja policije za borbu protiv narkotika. Sergej Ivanov (63) koji je uz Putina još od vremena sovjetskog KGB-a je u avgustu otišao s mesta šefa osoblja Kremlja.


Foto: Tanjug/AP
Sergej Ivanov

- Gotovo da niko nije ostao od originalnog politbiroa - kaže Olga Krištanovskaja, specijalista za Kremlj u ruskoj akademiji nauka.

- Sve su veći zahtevi za efikasnošću. U pitanju je opstanak sistema - tvrdi Mleksej Makarkin, zamenik šefa Centra za političke tehnologije, moskovske kancelarije za političke konsultacije.

Putinov cilj da dugoročno očuva vladavinu sada se oslanja na nove ljude i mladu krv, tvrdi.


Foto: Profimedia
Anton Vaino

On na visoke pozicije dovodi mlade ljude, od kojih su mnogi započeli svoje karijere u vreme kad je on već bio predsednik. Novi šef osoblja Kremlja, Anton Vaino (44) počeo je karijeru kao niži zvaničnik za protokol 2002. Neki bivši telohranitelji su postavljeni za regionalne guvernere kako bi dobili priliku da steknu politička iskustva.


Foto: Reuters
Aleksej Dumin

Jedan od njih, Aleksej Dumin (44) je proveo godine pored predsednika spreman da umesto njega primi metak i zaštiti ga. Sada, neki saradnici tvrde da Putin i Dumin imaju poseban odnos, da ga predsednik vidi kao jednog od najodanijih i najpoverljivijih osoba, gurajući ga ubrzano u politiku nakon što je nekoliko meseci proveo kao zamenik ministra odbrane.

Upitan za unapređenje Dumina i drugih veterana iz njegovog obezbeđenja, Putin kaže da je “najvažnija stvar da prava osoba želi da uči, sposobna je da napreduje i želi da služi zemlji. Ukoliko to želi i ja vidim da ta osoba ima potencijal, zašto da ga ne pustimo da radi?”.

Naravno da Putin još ne pročišćava ceo krug oko sebe. Nekoliko dugogodišnjih saradnika ostaje na ključnim pozicijama, a barem jedan je nedavno unapređen. Putin ima samo reči hvale za Alekseja Milera (54) koji je bio prvi čovek državnog gasnog giganta Gazproma kada je on izgubio gotovo 80 odsto svoje tržišne vrednosti.


Foto: Reuters
Vladimir Putin i Aleksej Miler

- To apsolutno ne zabrinjava nijednog od nas dvojice. Mi znamo šta je Gazprom, kolika je njegova vrednost i koliko će vredeti u budućnosti - kaže Putin o poremećajima na tržištu.

Nova generacija je stasala u sistemu državne kontrole koji je kreirao Putin. Dok su neki njegovi savremenici možda i imali priliku da se privatno sukobe s predsednikom, mlađi zvaničnici celu svoju karijeru duguju njemu. To i nije dobro za poteze koji bi trebalo da podstaknu ekonomiju - gubljenje državne kontrole, podstivanje privatnog biznisa i smanjenje ogromnih vladinih troškova. Putin se u praksi dugo opirao tim koracima uprkos tome što ih je javno prihvatao.

Putin ukazuje na znakove da je najgora recesija završena. On takođe nagoveštava da bi glavna državna naftna kompanija Rosnjeft mogla na aukciji da kupi jednu manju rivalsku kompaniju, nešto za šta pojedini tržišno orijentisani zvaničnici tvrde da bi moglo da poveća vladinu kontrolu.


Foto: Wikipedia / Wikipedia
Aleksej Kudrin

To je vrsta odluke koja objašnjava zašto mnoge prognoze navode da se Rusija u najboljem slučaju narednih nekoliko godina može nadati godišnjem rastu od 1,5 odsto što nije dovoljno da zadrži top poziciju među svetskim silama. Bivši ministar finansija Aleksej Kudrin, koji je i dalje Putinov savetnik, prošle godine je upozorio da će kontinuirana stagnacija smanjiti ruski udeo u svetskoj proizvodnji na najniži nivo u poslednje dve decenije, poništavajući tako napredak koji je napravljen za Putinove vladavine.

Trenutno se ne čini da to može ugroziti njegovu vladavinu. Dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška njegovoj vladi i vladajućoj partiji pala uprkos čvrstoj kontroli koju Kremlj ima nad ključnim medijima i političkim debatama, Putinova dominacija ostaje stabilna.

- Putinovo vođstvo je nesporno - kaže Jevgenij Minčenko, moksovski politički konsultant.

Bez znakova da ima problema sa zdravljem ili ozbiljnih političkih pretnji Putin će moći dugo da vlada zemljom, smatra.

Reizbor 2018. bi značio da je Putin nadmašio postratni rekord po godinama na vlasti koji je postavio sovjetski lider Leonid Brežnjev čija je vladavina obeležena stagnacijom za mnoge Ruse - i odložilo pitanje naslednika do okonačanja narednog predsedničkog mandata 2024.

Izvor: Blumberg/Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

,.2001

10.09.2016 06:15

I'm very impressed by Putin. He should be our leader and not this psychopath Hillary https://youtu.be/7mNId2Jlrh8

ODGOVORITE
Name

Zagondžija

11.09.2016 00:07

Dovedi mi svoju ženu napraviću ti ja koliko ti treba

ODGOVORITE