Bijeljinac na „piku“ nudi glas za 50 KM

Najčešći slučajevi kršenja izbornih propisa i pravila prije početka izborne kampanje od političkih subjekata odnose se na vršenje pritisaka na birače, trgovinu mjestima u biračkim odborima, zloupotrebu javnih resursa, plaćeno javno oglašavanje, organizovanje raznih vidova proslava i druženja s građanima pod okriljem redovnih političkih aktivnosti, kupovina glasova.

Republika Srpska 09.09.2016 | 22:56
Bijeljinac na „piku“ nudi glas za 50 KM
Na internet oglasima građani BiH i registrovani glasači objavili su oglase u kojima navode da prodaju svoj glas za predstojeće izbore. Tako je korisnik iz Bijeljine objavio da prodaje svoj glas za 50 KM. 

Sličan oglas objavio je i korisnik iz Zenice. Cijena za njegov glas je "po dogovoru".

U Bosni i Hercegovini prije sedam dana službeno je počela izborna kampanja za lokalne izbore 2016. godine i trajaće do 1. oktobra 2016. godine do 7:00 sati ujutro kada počinje izborna tišina.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu da je ova institucija nadležna samo za ponašanje političkih subjekata u kampanji i da Izborni zakon BiH ne dozvoljava partijama i njihovim pristalicama da nude novac i druge materijalne usluge u zamjenu za glas.

Izvor: N1