Poboljšanje javnih usluga u Bijeljini

Grad Bijeljina uskoro će pokrenuti novi projekat, GIS sistem, koji će omogućiti lakšu komunikaciju između građana, zaposlenih, privrednika i ostalih zainteresovanih.

Republika Srpska 09.09.2016 | 17:20
Poboljšanje javnih usluga u Bijeljini
"U cilju poboljšanja kvaliteta usluga Gradska uprava Grada Bijeljina realizuje projekat „Uvođenjem GIS sistema do unapređenja kvaliteta javnih usluga u gradu Bijeljina" kroz izradu Geografskog informacionog sistema (GIS), tj. kompjuterskog sistema za prikupljanje, čuvanje, obradu, analizu i prikaz prostorno definisanih podataka. Tim povodom u danas je održana Finalna prezentacija GIS sistema da bi korisnici ovog sistema dobili detaljne informacije o novoj usluzi" navela je šefica Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj u Gradskoj upravi Bijeljina Ankica Todorović.



Ukupna vrijednost projekta je oko 140.000 KM, a ova tehnologija, koja je postala uobičajena praksa u razvijenim zemljama svijeta, omogućava povezivanje brojnih podataka. Na taj način povezuju se aktivnosti svih organizacionih jedinica sistema lokalne zajednice, u jednu funkcionalnu cjelinu.



"Primjena GIS-a u lokalnoj samoupravi značajno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta javnih usluga građanima, privrednicima, potencijalnim investitorima, ali osigurati i efikasnije poslovanje i manje troškove administracije. Korisnici GIS-a su svi pojedinci, preduzeća i organi uprave koji se na bilo koji način bave upravljanjem i eksploatacijom prostornih objekata" istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je prisustvovao današnjoj finalnoj prezentaciji.



Uvođenje GIS softvera je podržano sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku inicijativu Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.