Obama podržao Kepernikov protest!

Kvorterbek San Francisko 49ersa Kolin Kepernik dobio je podršku predsednika SAD Baraka Obame u svom protestu protiv rasizma.

Ostali sportovi 06.09.2016 | 17:15
Obama podržao Kepernikov protest!
Kepernik već nekoliko nedelja demonstrativno odbija da stoji tokom intoniranja himne SAD pred NFL mečeve, a Obama je rekao da on koristi svoje ustavno pravo da izrazi svoje mišljenje.

Naravno, predsednik SAD smatra da njegovo ponašanje neće lako shvatiti pripadnici vojske i policije, koju je Kepernik uvredio nosivši čarape sa crtanim likom svinje sa policijskom kapom.

"Napravio je nered, ali tako funkcioniše demokratija. Ranije bih imao mlade ljude koji su uključeni u raspravu i pokušavaju da budu deo demokratskog procesa, nego da samo sede sa strane i ne obraćaju pažnju na bilo šta. Mislim da postoji veliki broj načina kada su u pitanju zastava i nacionalna himna, odnosno značenje za sve one muškarce i žene koje služe u uniformama i one koji su se borili za nas. Teško da oni mogu da pređu preko toga, u odnosu na to da saslušaju kakve su njegove brige. Ne sumnjam u njegovu iskrenost. Brine o pravim, legitinnim, važnim pitanjima. Ako ništa drugo, ono što je on uradilo je pokrenuo pitanje o temama o kojima bi trebalo da razgovaramo", istakao je Obama.

Mnogo su Kepernikovo ignorisanje himne okarakterisali kao nepoštovanje zastave i antipatriotski čin, ali ima i veliku podršku ljudi sa drugačijim mišljenjem, pa i među ostalim NFL igračima.

Kepernik je svoj javni protest počeo nakon nekoliko slučajeva ubistava Afroamerikanaca od strane policajaca u raznim delovima SAD, a rekao je da će klečati dok se intonira himna sve dok ne vidi napredak u problemu sa rasizmom u državi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar