Spomen-dom za poginule borce

U selu Gornje Biosko u opštini Istočni Stari grad danas je otvoren Spomen-dom za poginule borce.

Republika Srpska 04.09.2016 | 16:48
Spomen-dom za poginule borce
Opština Istočni Stari Grad može se pohvaliti da je među rijetkim opština, ako ne i jedina u Republici Srpskoj, koja je stambeno zbrinula sve porodice poginulih boraca i zaposlila sve nezaposlene članove porodica poginilih.

Selo Gornje Biosko nalazi se na entiteskoj granici Republike Srpske i Federacije BiH a u ratu je ovdje bila prva borbena linija. Za stvaranje Republike Srpske život je dalo 19 boraca iz ovog sela, dok se dvojica još vode kao nestali.

,,Srpski narod se ovdje organizovao da brani svoju teritoriju. Rovovi su bili u srpskim kućama, na srpskoj zemlji, ali su nas oni nazvali agresorima", kaže predsjednik Boračke organizacije opštine Istočni Stari Grad Dragoljub Derikonja.

Na pitanje koliko je teško bilo odbraniti srpsku teritoriju u ratu, Derikonja odgovara da o tome najbolje svjedoči podatak da je na jednog srpskog borca bilo četiri borca suprotne strane.

Među 19 poginulih boraca je i otac Dragana Ćode, koji je život izgubio 1993. godine nedaleko od kućnog praga. Sjećanje na njega i njegove poginule saborce trajaće zahvaljujući i novootvorenom Spomen-domu u Gornjem Biosku.

,,Nama ovo puno znači. Ja ne živim ovdje već 20 godina, ali kad dođem u svoje rodno mjesto drago mi je da vidim da se neko brine o porodicama poginulih'', kaže Dragan Ćodo.

Opština Istočni Stari Grad jedna je od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja se može pohvaliti onim što su učinili za porodice poginulih.

,,U opštini Istočni Stari Grad stambeno su zbrinute sve porodice poginulih boraca, a uspjeli smo i da zaposlimo sve članove porodica poginulih'', ističe načelnik ove opštine Bojo Gašanović.

Najveći problem opštine Istočni Stari Grad je velika teritorija, a malo stanovništva. Samo u selu Gornje Biosko prije rata živjelo je oko 100 srpskih porodica, a danas ih je tek 10-ak.

Mnogi ne žele da žive na entitetskoj liniji razdvajanja, a neki su i pored značajne pomoći opštine i donatora za razvoj poljoprivrede i turizma, odlučili da bolji život potraže u gradu.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ОНИ (мртви моји из рата)

04.09.2016 15:08

Они су под земљом, Непомични леже, Њима никад лакше, Нама никад теже - Они су под земљом, Исве им је јасно, Пакао је горе, У земљи је красно - Они су под земљом, Топло им не зебу, Земља је у ствари, Само гроб на небу - Они су под земљом, ооо да ли се стидиш, Што твог крста нема, Већ Њихове видиш?!?

ODGOVORITE