Koje su najbrutalnije tamnice na Balkanu?

Držanje zatvorenika u lancima, korpucija među čuvarima, gumene sobe za najgore prestupnike, jauci i plač koji noću odzvanjaju hodnicima... Ovako izgleda život u najbrutalnijim zatvorima na Balkanu.

Region 31.08.2016 | 07:18
Koje su najbrutalnije tamnice na Balkanu?
O zastrašujućim uslovima u KP domu "Zenica" u BiH ste već mogli da čitate, ali šta je sa ostalim zatvorima u nekadašnjoj SFRJ? Jedno je sigurno, "Zenica" nije jedini kazamat u kojem vladaju uslovi iz pakla.

"Idrizovo" u Makedoniji - najgori uslovi

Najveći zatvor u Makedoniji, koji se nalazi u Skoplju, bio je predmet istraživanja Odbora za sprečavanje torture Saveta Evrope, koji je u svom izveštaju osudio nehumane uslove u ovom zatvoru, koje je uključivalo i držanje zatvorenika u lancima, kao i visok stepen korupcije među čuvarima i upravnicima.

Stručnjaci Evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava naveli su da su zatvorenici izloženi batinjanju, kako čuvara tako i ostalih robijaša, a uslove u kojima borave ocenili su kao "bedne"."Zatvor je pretrpan. Mnogi zatvorenici spavaju na hladnom, betonskom podu u ćelijama u kojima vlada vlaga i ne dopire svetlo. Nasilje je svakodnevna pojava. Korupcija vlada na svim nivoima, a najčešće se trguje narkoticima i mobilnim telefonima", navodi se u delu izveštaja.

Čak su i zatvorenici četiri dana štrajkovali glađu zbog očajnih uslova, navodeći da su "ćelije u Idrizovu poput štala, a da za slobodan vikend moraju da izdvoje mito u iznosu od 500 do 1.000 evra".

Nakon objavljivanja izveštaja Savet Evrope uputio je hitan zahtev makedonskoj vladi da potvrdi i dostavi dokaze da će, između ostalog, "prestati sa upotrebom lanaca kao načina kontrole zatvorenika" i "drastično poboljšati uslove u kaznenim ustanovama".KPZ "Zabela" u Srbiji - najstrože mere bezbednosti

Deo zatvora "Zabela" kod Požarevca koji se popularno naziva "Alkatraz" izgrađen je 2007. godine sa ciljem da u njemu izdržavaju kaznu osuđenici pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal i ratne zločine, zbog čega su mere bezbednosti na najvišem nivou.

Nivo preduzetih mera potvrđen je i u praksi jer za ovih osam godina niko od osuđenika iz ovog dela zatvora nije pobegao, iako je među zatvorenicima bilo planova i pokušaja.

"Alkatraz" je najstroži zatvor u Srbiji, veličine je 2.200 kvadrata, i u njemu je smešteno do 120 osuđenika, koje od spoljnjeg sveta ograđuje poseban zid koji na svakom uglu, pored kamera, ima po stražarsku kućicu. Kućice su međusobno povezane stazom u ovom zidu.Sama zgrada liči na grad u gradu, ima tri nivoa, a na svakom se nalazi ovalna stražarska kontrolna soba obložena neprobojnim staklima. Kontrolne sobe na sva tri nivoa su povezane spiralnim stepenicama, a u slučaju pobune, zatvorenici ne mogu da uđu kod stražara. Jedino stražar u ovoj sobi može da otvara glavna ulazna i ostala vrata na svakom od spratova.

U čitavom zatvoru postavljene su kamere, koje na monitorima nadgleda stražar u kontrolnoj sobi.

Osuđenik Aleksandar Popržen (30), navijač Rada, pobegao je iz poluotvorenog tretmana požarevačkog zatvora Zabela.

Zatvorske ćelije su ograđene i metalnim vratima sa špijunkama i rešetkama. Unutra je smešten krevet, polica, televizor. Svaka ćelija ima tuš, lavabo, i mokri čvor. Svetlost unutra prodire kroz mutno staklo prozora zaštićenog rešetkama. Komunikacija sa posetiocima odvija se u posebnim kabinama sa neprobojnim staklom i telefonom kojim komuniciraju.

Dvorište za šetnju je oivičeno zidovima od šest metara, zaštićeno kamarama i stražarima, i rešetkama odvojeno na dva dela. Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi bio je prvi zatvorenik "Zabele", u kojoj kaznu služe osuđenici pred Specijalnim sudom i Sudom za ratne zločine koji su ocenjeni kao "opasnost po društvo".KP "Glina" u Hrvatskoj - najdrastičnije kazne

U ovom hrvatskom zatvoru postoje posebne "gumene sobe", u kojima su smešteni najgori prestupnici. Onaj koga odvedu u zloglasnu sobu kažnjava se drastično. Jedan od primera jesu nagle promene temperature vazduha, koji naposletku dovodi do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja.

Silovanja su učestala kao deo "kamate" za pruženu uslugu ili zaštitu. Naravno, ozbiljni prestupnici poput zlostavljača žena i pedofila, ali i cinkaroša, obavezno postaju meta zatvorskih silovatelja.Zagrebački "Jutarnji list" prošle godine objavio je ispovest Dejana Vidovića, koji je rekao da se njegov sin Nedeljko Savić (23) ubio u zatvoru u Glini jer je bio meta maltretiranja, kako čuvara tako i ostalih zatvorenika.

- Rođaci i poznanici koji su bili s njim smešteni u Glini rekli da su ga maltretirali i šikanirali drugi zatvorenici, ali i čuvari. Kažu da je to teško podnosio i to je možda razlog zašto je odlučio da digne ruku na sebe - rekao je Savić za "Jutarnji".

"Spuž" u Crnoj Gori - najgore tuče zatvorenika

Zatvor u Spužu važi za najozloglašeniji u Crnoj Gori. Tome svedoče i brojne priče o učestalim napadima koji se događaju u ovoj kaznenoj ustanovi. Tako je početkom jula ove godine došlo do obračuna pripadnika različitih kotorskih klanova, kada je zatvorenik Jovan Jovanović sasuo vrelo ulje po licu i telu zatvoreniku Igoru Božoviću.

Činjenica da je Jovanović dobio šerpu sa vrelim uljem ukazuje na korupciju među čuvarima, preneli su tada neki crnogorski mediji.Masovne tuče zatvorenika takođe su česta pojava, a jednom prilikom stradali su i zatvorski policajci, od kojih je njih šest završilo na Urgentnom centru zbog teških telesnih povreda, nakon što su ih robijaši iz paviljona B tukli tegovima i šipkama iz teretane.

Zatvorenicima nije strano ni uzimanje čuvara za taoca, što su uradili u znak odmazde jer je prethodno jedan od osuđenika brutalno pretučen od strane čuvara u Spužu. Jedan od bivših robijaša je u intervjuu za "Pobjedu" pričao o svojim danima u tom zatvoru.- U kasnim satima čuje se svašta: jauci i vrištanje. Tuku se međusobno, a ponekad se i čuvari uključe. Tvrdi da se čuju glasovi devojaka, koje se dovode u posetu 'privilegovanim pritvorenicima'. Ako vam kažem da droge ima više nego na ulici, ne znam da li biste mi verovali. Ali tako je.

Koliko puta ste čuli da čuvari rasturaju drogu, te da su zato i adekvatno kažnjeni? Ja ću vam reći. Nikada. zarađuju oni pare i na druge načine. Jedan čuvar mi je nudio telefon koji je u TC ,'Gintaš' kupio za pet evra po ceni od 450. Znam da je isto radio i drugima i zarađivao dobre pare na tome - ispričao je anonimni robijaš za "Pobjedu".

Izvor: Blic
Foto: Facebook/Jelena Grbesic, Facebook/Gojko Bolevic Cole, screenshot youtube/Канал 5 Телевизија / RAS Srbija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Blic++++

31.08.2016 06:22

Nije ni malo lako......

ODGOVORITE
Name

Zr

31.08.2016 10:31

U koji li će Dodo završiti?

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

31.08.2016 13:12

ZR, dok Dodo okusi zatvora ti ces istruniti u grobu.

Name

Zr

31.08.2016 21:31

Ili će završiti u zatvoru ili će pobjeći u inostranstvu.