Savanović: Vršiti pritisak na Tužilaštvo

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da treba vršiti pritisak na Tužilaštvo, Sud i Institut za nestala lica BiH da ubrzaju traženje nestalih iz Srpske, a ako izostanu rezultati - vratiti taj proces u nadležnost Srpske.

Republika Srpska 30.08.2016 | 12:13
Savanović: Vršiti pritisak na Tužilaštvo
Savanović je napomenuo da Srpska još potražuje 1.665 nestalih boraca i civila iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i istakao da se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj - u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, još nalazi 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

On kaže da su od 2008. godine identifikovane svega 33 srpske žrtve, što dovoljno govori o neozbiljnosti, neodgovornosti i demagoškom odnosu Suda i Tužilaštva BiH i Instituta za nestala lica BiH prema srpskim žrtvama u ovom procesu.

"To govori o neodgovornosti, neozbiljnosti i jednoj demagogiji Instituta za nestala lica BiH koji je 2008. godine preuzeo nadležnost nad ovim pitanjima, a do tada su naše organizacije mnogo efikasnije radile i identifikovale 3.747 posmrtnih ostataka nestalih iz Republike Srpske", rekao je novinarima u Banjaluci Savanović i istakao da je traženje nestalih iz Srpske veoma ozbiljno pitanje kojem mora biti posvećeno mnogo više pažnje.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Zoran Vidić naveo je da ovaj Odbor želi aktivno da se uključi u proces traženja nestalih iz Srpske.

"Odbor traži od svih institucija Republike Srpske i na nivou BiH da bude ubrzan proces traženja nestalih Srba u BiH, koji je u velikom zastoju od početka 2008. godine", istakao je Vidić.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Banjaluci nastavljeno je okruglim stolom pod nazivom "1665", što predstavlja broj nestalih lica za kojima Republika Srpska još traga.

Okruglom stolu prethodilo je polaganje vijenaca kod Spomen-kosturnice na Novom groblju u Banjaluci.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović i delegacija BORS-a.

Opštinski i gradski odbori porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a danas će u svim opštinama i gradovima Republike Srpske organizovati polaganje vijenaca na spomenike i spomen-obilježja, te posjetiti porodice nestalih lica.

(Srna)
(Foto: Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milorad Popovic

30.08.2016 12:31

Socijalisti, naprijed do pobjede!! Svaka cast Savanovicu i ostatku ekipe iz SP-a, za ono sto su do sada uradili za borce! Da se zrtva Vojske Republike Srpske nikada ne zaboravi!!

ODGOVORITE
Name

Oo

30.08.2016 15:22

Sta je to pinokio učinio za borce medo glupi