Akademik vratio nagradu Beograda

Akademik Dejan Despić vratio je nagradu Grada Beograda, najviše gradsko priznanje koje se svake godine dodjeljuje najistaknutijim pojedincima iz raznih oblasti društvenog života, od kulture do medicine i nauke.

Srbija 29.08.2016 | 11:00
Akademik vratio nagradu Beograda
Kompozitor je u otvorenom pismu objasnio zašto je odlučio da vrati ovo priznanje:

"Poštovani gradonačelniče,

Sasvim nedavno primio sam iz Vaših ruku s radošću i ponosom Nagradu grada Beograda za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo za 2015. godinu. Uz veliku zahvalnost onima koji su smatrali da sam to priznanje zaslužio, nažalost, moram da ga se naknadno odreknem i vratim ga u Vaše ruke, zajedno s njegovom novčanom podlogom!

Naime, u međuvremenu su se dogodile Olimpijske igre, na kojima su se naši učesnici pokazali zaista, impresivno, uz veliki ponos i radost nacije. Usledili su, opravdani i očekivani, razni izrazi zahvalnosti, pa i oni u "kešu". A ti su još - malo je reći - stostruko impresivniji!

Pa još iskazani u evrima (iako je u ovoj zemlji, valjda, zvanična valuta i dalje dinar?), ali možda zato što bi sume prevedene u legalnu monetu zašle već u područje milijardi i tako bile još šokantnije za "običan svet". Za svet koji grca u kreditima, nezaposlenosti, otpuštanju tehnoloških viškova, uglavnom bednim penzijama, ciničnim povišicama u jednocifrenim procentima, itd. itd.

Ne želeći ni najmanje da potcenim dostignuća sportista i ogroman trud koji su morali da ulože da bi do njih stigli, ipak ostajem zapanjen bezobraznom razlikom između ta dva sveta i njihovih života! Kakva je savest onih koji tako olako "šakom i kapom" dele (i čije?) pare, u sumama od kojih "boli glava" ne samo one koji "jedva sastavljaju kraj sa krajem"?

Ova pitanja imaju još jedan aspekt: upadljivu, generalnu razliku između finansiranja sport(ov)a i kulture, računajući tu i "javne službe" - prosvetu, zdravstvo... i razne njihove poslenike i ustanove - svakako bitnije za funkcionisanje i razvoj celog društva, nego što je to "vreme sporta i razonode"!

Meni lično uvek se postavlja i osnovno, načelno pitanje: mora li, uopšte, javno priznanje da podrazumeva i podlogu u "kešu"?

Nije li ono vrednost kao takva, na ponos i zadovoljstvo svoga nosioca, pa i na sredine čiji je dobitnik član? Mora li baš sve da se (is)plati? Aman!"

Izvor: Buka

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Savo

29.08.2016 09:40

Ima lijep izraz u nasem narodu za ovakve postupke KURCENJE!

ODGOVORITE
Name

Karadoz

29.08.2016 10:03

Hoces reci da je u danasnjem svijetu vrjedniji onaj sto suta loptu a prazna mu glava nego onaj koji je citav zivot proveo sa naukom?

Name

ЂОДА

29.08.2016 10:19

КАДА НЕКО ВРАТИ НАГРАДУ-ПРИЗНАЊЕ ЗА ТО ПОСТОЈИ МНОГО РАЗЛОГА, АЛИ НЕПРАВДА ЈЕ УЧИЊЕНА.

ODGOVORITE
Name

Naprstak

29.08.2016 10:27

E tako to biva, ne kada se previse sniva, nego kada se lova pogresno sliva.

ODGOVORITE
Name

brzi

29.08.2016 11:36

Da su i njemu dali vecu lovu, ćutao bi kao riba.

Name

pero

29.08.2016 14:20

Neka je vratio nagradu,ali je trebo Vucicu.Gledam onu sto skace u dalj,istetovirala koza nesto pored one nesrece i ona ce u 40-toj dobiti nacionalnu penziju,120000,a onaj jadni radnik mora skakati do 65-e da bi dobio trecinu

ODGOVORITE
Name

Boxon

29.08.2016 15:07

Pa i ovaj truljavi kompozitor nije džabe komponovao već je komponovao za keš. Dalje, zbog ovih sportista hiljadu puta je spomenuta Srbija a zbog ovog kompozitora vjerovatno ni jednom. Dok on sjedi i komponuje kad ima inspiraciju ovi ljudi ginu na treningu. Sram ga bilo.

ODGOVORITE
Name

Brle

29.08.2016 19:44

Sorosovci su jaci nego cijela Srbija, na zalost Srbije

ODGOVORITE