IZ BiH preuzima Gulenove škole

Sve obrazovne institucije u Federaciji BiH, koje su, kako se odavno spekuliše, otvorene kapitalom turskog klerika Fetulaha Gulena i deluju od 1998. godine biće uvakufljene (poklonjene) Islamskoj zajednici BiH (IZ BiH), koja na taj način postaje njihov vlasnik i stiče pravo da njima upravlja.

Bosna i Hercegovina 27.08.2016 | 09:16
IZ BiH preuzima Gulenove škole
Reč je o 15 institucija (vrtići, osnovne i srednje škole, te Univerzitet Burč u Sarajevu), koje vrede više od 60 miliona evra.

Vaspitno-obrazovne institucije koje funkcionišu pod okriljem „Bosne Seme” i čiji je rad, navodno, povezan s ideologijom koju propagira Gulen, osim u Sarajevu, deluju i u Zenici, Bihaću, Tuzli i Mostaru. U njima je zaposleno oko 500 ljudi.

Iako još nema službene potvrde o poklanjanju prilično vredne imovine Islamskoj zajednici u BiH, lokalni mediji izveštavaju kako je „stvar gotova” i da je samo pitanje dana kada će „Bosna Sema” dobiti novog vlasnika. To se donekle nazire i u saopštenjima koja su javnosti ovih dana uputile obe strane.

Iz Rijaseta IZ BiH navode da je bilo „nekih neformalnih kontakata”, ali da organi IZ „nisu donosili nikakve odluke niti stavove u vezi s tim pitanjem”. Husein Smajić, zamenik vrhovnog poglavara Bošnjaka, izjavio je kako bi pregovori o tome mogli potrajati i da ne treba računati na brzo rešenje.

Izvor: Politika

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Лија

27.08.2016 07:35

План и програм у школама се неће мијењати. Дјеца ће се и даље учити да је алах велики и да су муслимани ''аријевска'' раса.

ODGOVORITE
Name

Pasha

27.08.2016 12:19

Jeste najveci i najbolji smo