Abortusi zbrisali cijelu opštinu u Srpskoj

Teška materijalna situacija i nedostatak podrške partnera najčešći su problemi koje sve više žena u Republici Srpskoj navodi kao razlog za prekid trudnoće.

Republika Srpska 25.08.2016 | 19:31
Abortusi zbrisali cijelu opštinu u Srpskoj
Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u periodu od 2010. do 2014. godine u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama RS obavljena su 11.052 abortusa.

"Od ukupnog broja abortusa za pet godina, 95 ih je izvršeno kod osoba mlađih od 18 godina", rekli su u Institutu.

Imajući u vidu činjenicu da manje opštine u Republici Srpskoj broje oko 10.000 stanovnika, dolazi se do podatka da je zbog abortusa za pet godina "nestala" cijela jedna opština.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) Vesna Ećim-Zlojutro je istakla da je lani na ovoj klinici obavljeno 506 abortusa, što je za 30 više nego godinu ranije. Ona je dodala da su 22 pacijenta imala manje od 18 godina.

"Najveći procenat čine pacijenti između 18 i 35 godina, dok je najmlađa djevojka kod koje je izvršen abortus imala 16 godina", rekla je Ećim-Zlojutro, koja je naglasila da trudnoća kod maloljetnih osoba spada u visokorizične, a abortus u toj dobi može da dovede do trajnog steriliteta.

U bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju lani je abortiralo 466 žena, što je za 32 manje u odnosu na godinu ranije. Specijalista ginekolog Aleksandar Panić ističe da je među ovim pacijentima bilo i 20 adolescentkinja.

"Neposredne komplikacije kod abortusa su krvarenje i infekcija. Ukoliko se ove komplikacije pravovremeno ne zbrinu, može se javiti sterilitet, problemi sa iznošenjem trudnoće i hroničan bol", istakao je Panić.

Socijalni radnik u dobojskoj bolnici Slaven Subotić ističe da žene kao razlog za prekid trudnoće uglavnom navode teško materijalno stanje, nedostatak podrške partnera ili činjenicu da već imaju višečlanu porodicu.

U bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru lani je obavljeno 36 abortusa, što je za jedan manje nego u 2014.

"Tri abortusa su obavljena zbog medicinskih indikacija, a sve ostalo je bilo na zahtjev pacijenta, dok je jedna od njih bila adolescent", kaže direktor bolnice Mirko Sovilj.

U bolnici u Istočnom Sarajevu ističu da su lani imali svega 11 abortusa.

"Pacijenti kod kojih je izvršen abortus bili su sa područja Istočnog Sarajeva, Foče i Višegrada", rekli su u bolnici u Istočnom Sarajevu i dodaju da su lani imali dva poroda gdje su porodilje imale 18 godina.

Načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi" Slavica Bobar kaže da su besparica i napuštenost partnera najčešći razlog za abortus.

"U ovoj ustanovi je prošle godine obavljeno 120 abortusa", rekla je Bobar.

Rođeni

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani je u Srpskoj rođeno 9.357 beba i to 4.842 dječaka i 4.515 djevojčica.

U odnosu na 2014. godinu, broj živorođene djece u 2015. godini bio je veći za 22. Od 2002. do 2014. godine Republika Srpska bilježi smanjenje broja živorođene djece. U istom periodu Srpska je u prosjeku svake godine imala 349 manje živorođene djece.

(Glas Srpske)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

25.08.2016 18:04

Zene sto sada navode kao razlog za nasilni prekid trudnoce i ubistvo svog nerodjenog djeteta su najobicnije satanske lazi i prevare za naivne budale, kao da su nase majke i bake imale bolje uslove zivota od svojih nesavjesnu kceri koje se kurvaju sa kime god stignu (cast postenim zenama koje ja neznam) pa zato neznaju ni sa kime su trudne ostale. Zbog toga jedini izlaz u bjezanju od sramote vide u cedomorstvo i ubijanje svoga nerodjenog djeteta za kojeg se plasi kada se rodi da ne lici na komsiju. Zaboga narode, gde ti je pamet. DJECA cesto puta lice na ujaka koji zivi u dalekoj America a da nece da lice na komsiju koji besposlen hoda gradom ili selom. Zbog toga abortus treba zakonski zabraniti i ostaviti samo kao resenje ako je u pitanju zivot majke o cemu odluku sa svestenikom, muzom i roditeljima treba da donese grupa ljekara od najmanhe trojice doktora. U suprotnom SRBske vlasti zajedno sa zenama pomazu svojim nesavjesnom i neodgovornom politikom samoubistvu SRBskog Naroda!

ODGOVORITE
Name

BAJA

25.08.2016 18:16

TO JE NAMA NASA BORBA DALA DA IMAMO BAJU ZA MARSALAAA. HAJTE ZENE PORED MENE DA VAM RUPA NE UVENE.

ODGOVORITE
Name

Muha

25.08.2016 18:17

Strašno...

ODGOVORITE
Name

Fatma

25.08.2016 20:03

Bolje i da ih abortiraju nego da tu jadnu djecu ubijaju kad su rodjeni i dase na njima malima lijece bolesni umovi...Bolje od svega bi bilo prijenego stose donese odluka ...prvo razmisli jel imamo pravog covjeka ili zenu kraj sebe za tako nesto...Tesko samo tim zenama jel kad tada psiha ce da ih pita koliko bi to dijete bilo sada?

Name

MIHAILO Mikic

25.08.2016 20:28

Fatima, mozda ni tvoj Babo i Majka nisu imali pored sebe pravu osobu kada je Majka tvoja sa tobom trudna ostala ali oni nisu i pored toga tako pametnu Kcerku ubili. Zato uzivaj u zivotu svome i raduj se radoscu velikom zato sto pripadas narastaju koji je prezivio miloscu Bozijom CEDOMORSTVO ili ABORTUS roditelja svojih!

Name

Privatno

25.08.2016 21:49

Ovo su podaci drzavnih bolnica, stvarni broj je puno veci jer abortuse rade i privatnici

ODGOVORITE
Name

Bake

25.08.2016 22:58

One nisu imale Internet.bolje je i pobačaj nego cedomorstvo.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

26.08.2016 00:22

BABE I BABICE, koje vretenom poput vjestica probijaju i tako ubijaju nejaku djecu u utrobi "majke" njihove zavrsice u paklu ognjenom ako se ne pokaju za zlocine svoje. Drzava treba pod hitno da donese zakon o ZABRANI ABORTUSA, a one ljekare i "majke" koje nezakonito izvrse CEDOMORSTVO da kaznjava smrtnom kaznom kao podle UBICE nerodjene SRBske Djece!