MMF 7. septembra odobrava kredit?

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razmatraće 7. septembra da li će odobriti kreditni aranžman BiH vrijedan 550 miliona evra, potvrdio je "Glasu Srpske" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Bosna i Hercegovina 25.08.2016 | 16:45
MMF 7. septembra odobrava kredit?
Izvršni odbor MMF-a trebao je početkom jula razmatrati odobravanje aranžmana sa BiH, koji je sa tom globalnom finansijskom institucijom dogovoren još u maju, ali to se nije desilo jer predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić nisu željeli da potpišu usaglašeno pismo namjere. Potpis su najprije uslovili prihvatanjem adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU.

Kada je to učinjeno izmislili su još jedan nepostojeći uslov za aranžman sa MMF-om i potpisivanje pisma namjere uslovili dogovorom o mehanizmu koordinacije.

Tek na sastanku predsjednika i premijera Republike Srpske Milorada Dodik i Željke Cvijanović sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Zvizdićem krajem jula u Istočnom Sarajevu usaglašen je mehanizam koordinacije nakon čega su potpise na pismo namjere stavili i Zvizdić i Novalić. Pismo je odmah upućeno Odboru izvršnih direktora MMF-a u Vašingtonu.

Parodi je naglasio da kreditni aranžman sa MMF-om ima tri cilja i da su vlasti preuzele konkretne obaveze koje je potrebno ispuniti tokom trogodišnjeg programa.

"Prvi cilj je unapređenje poslovnog okruženja. S tim u vezi, predviđene su mjere usmjerene na unapređenje funkcionisanja tržišta rada, ponovno pokretanje procesa privatizacije i restrukturiranja preduzeća u državnom vlasništvu u FBiH te postepeno smanjenje opterećenja na rad i usaglašavanje propisa i poreskih zakona između entiteta", rekao je Parodi.

Naveo je da se drugi cilj odnosi na fiskalnu oblast gdje su vlasti zacrtale smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

"Kako bi ovi ciljevi bili ostvareni program sadrži konkretne mjere da bi bio postignut postepeni prelazak na niži nivo izdvajanja za plate i manji broj zaposlenih u javnom sektoru, unapređena naplata prihoda putem bolje saradnje poreskih uprava uz istovremeno usmjeravanje više prihoda za investicije u infrastrukturu, te bolje ciljanje socijalnih davanja ugroženim kategorijama. To uključuje i reformu penzionog sistema u FBiH, jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, vanbudžetskim fondovima i preduzećima u državnom vlasništvu", naglasio je Parodi.

Posljednji cilj se odnosi na finansijski sektor gdje je fokus stavljen na očuvanju njegove stabilnost i oživljavanje kreditiranja.

"Vlasti su se obavezale da će očuvati aranžmana valutnog odbora kao uporišta politikama i zaštititi nezavisnost Centralne banke BiH, izraditi sveobuhvatne strategije za rješavanje osjetljivosti u bankama i jačanje operacija i nadzora nad entitetskim razvojnim bankama. Pored toga, obavezale su se da će usvojiti zakone koji će modernizovati bankarske propise, ojačati saradnju agencija iz finansijskog sektora te rješavati problem visokog nivoa nekvalitetnih kredita", naglasio je Parodi.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je BiH zbog unutrašnjih problema u julu ostala bez odluke čelnika MMF-a o novom aranžmanu.

"Očekujem da ćemo na narednoj sjednici Odbora izvršnih direktora MMF-a dobiti pozitivan odgovor i da će biti odobren novi program u vrijednosti od 550 miliona evra", kazao je Bevanda i dodao da su uz novac jednako važne i strukturalne reforme u mnogim oblastima koje su bolne tačke.

Upravljanje dugom

Vjekoslav Bevanda je rekao da je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH već usvojena srednjoročna strategija upravljanja javnim dugom.

"Obaveza je da očuvamo stabilnost finansijskog sektora i oživimo kreditnu aktivnost banaka te stvorimo efikasnu administraciju uz obavezno ograničavanje troškova u javnom sektoru, te da obezbijedimo stabilnu poresku politiku", naveo je Bevanda.

(Glas Srpske)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Logika

25.08.2016 14:56

Ovo þi kad davljeniku baciš pojas za spasavanje napunjen olovom.

ODGOVORITE
Name

OPA DJURDJA!!!!

25.08.2016 15:20

Opaaa, sad ce SNSD da zaposljava u septembru!

Name

đurđa

25.08.2016 15:56

Pa toliko je SNSD-ovaca na državnim jaslama da u svakom momentu mogu dobiti izbore da bi ostali tu , osim ako ona uspavana polovina neglssača konačno ne ustane, izađe na izbore i skine jednom za sva vremena ove pantljičare sa vlasti.

Name

vuper

25.08.2016 15:06

Kako se brinu o bankama, da mogu lako izvuci pare. A sto se tice privatizacije prvo ce se struja privatizovati a mi cemo vracati pare i placati nima nasu struju, to nece noko da kaze da za kredit mora se struja privatizovati

ODGOVORITE
Name

Grga

25.08.2016 16:45

Ovim nasim prosjacima od politicara koi nas predstavljaju mmf treba odobriti kredit pod uslovom da u zalog stave svoje zivote i svu pokretnu i nepokretnu imovinu

ODGOVORITE
Name

Gg

25.08.2016 20:10

Samo revizija stranaca na svaki milion potrosen.pa da se.vidi gdje ide taj prokleti novac

ODGOVORITE
Name

Pusa

25.08.2016 22:35

Samo da se podsjetimo naguzive baje i pastirice, od strane ridjobradog i kompanije.

ODGOVORITE
Name

mmf

25.08.2016 22:37

Potpisivalo se sve sto treba, samo daj kredit

ODGOVORITE
Name

Dragan BL

26.08.2016 08:09

Eto vam brige MMF i USA o korupciji kod nas. Toliko!

ODGOVORITE