Čović pisao Incku: Hrvati nisu separatisti

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Incku i ambasadorima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u BiH, u kojem upozorava na sistemsko lišavanje legitimnih prava Hrvata u Federaciji BiH /FBiH/ i BiH, te ističe da hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma i unitarizma.

Bosna i Hercegovina 25.08.2016 | 12:33
Čović pisao Incku: Hrvati nisu separatisti
Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH, ocjenjuje da se BiH nalazi u trenutku u kome su predugo taloženi i nerješavani sistemski problemi ove zemlje po ko zna koji put na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili, ne samo političku stabilnost i budućnost BiH, nego i stabilnost cijelog regiona.

On smatra nespornom činjenicu da su Hrvati, uprkos Ustavom zagarantovanoj punoj ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednje dvije decenije sistemski lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvosmisleno zagarantovana Dejtonskim, a prethodno i Vašingtonskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, brojni su primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto zasnovanih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Kao najdrastičnije primjere tog stanja, Čović nabraja nelegitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka u dva mandata, omogućen drastičnom zloupotrebom odredaba postojećeg Ustava i Izbornog zakona BiH, pri čemu Bošnjaci mogu presudno uticati na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Hrvati ne mogu na bilo koji način bitno uticati na izbor Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

"Tu su i teške zloupotrebe amandmana na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH koje su donijeli strani zvaničnici, a koji su rezultirali sastavljanjem vlada toga entiteta suprotno političkoj volji legitimnih političkih predstavnika najmanje 70 odsto Hrvata u BiH, kao i nametnute izmjene Ustava FBiH kojima je ravnopravna zastupljenost Hrvata u tijelima izvršne vlasti FBiH i njihova mogućnost ravnopravnog odlučivanja u tim tijelima stavljena u direktnu zavisnost o volji političkih aktera koji predstavljaju interese Bošnjaka", navodi Čović.

Čoviću smetaju i nepravedna raspodjela prihoda od indirektnih poreza, način prostornog planiranja i neravnopravnosti na nivou Javnog RTV sistema, kao i uspostavljanje neustavnih ministarstva u Vladi FBiH i uopšte uzurpacija kantonalnih nadležnosti u korist entitetskog nivoa vlasti na kojem bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati.

S tim u vezi, Čović je odbio sve kritike i pripisivanja odgovornosti Hrvatima za aktuelnu krizu u FBiH i BiH.

On tu krizu nedvosmisleno smatra direktnom posljedicom simultanog i sistemskog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata, već i elementarnu stabilnost, pa i postojanost BiH.

"S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma niti unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela poretka koji jedini mogu obezbijediti održivost BiH, te punu konstitutivnost i ravnopravnost na cijelom području, ne samo pripadnicima tri konstitutivna naroda, nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima", naveo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prema Čovićevom mišljenju, ravnopravnost može biti ostvarena putem unutrašnje teritorijalne reorganizacije FBiH ili dosljednom federalizacijom cijele BiH putem uspostavljanja tri ili više federalnih jedinica u kojima bi sva tri naroda bila konstitutivna, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstitutivnih naroda imao većinsku poziciju.

"Hrvatsko pitanje se može riješiti i bez teritorijalne reorganizacije. Za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Vašingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava FBiH. Pri tome, one reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitovale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje", poručuje Čović.

On je rekao da Hrvati u BiH iskreno svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Evropa, a posebno EU.

"Upravo to i jeste bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nosioci ovog zahtjevnog procesa integrisanja kao jednog od najbitnijih faktora koji će garantovati stabilnost i održivost BiH", zaključio je Čović.

Izvor: Srna
Foto: VL FOTO

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

zumba

25.08.2016 11:01

Proporcionalno hercegovacki skutori imaju najvise vlasti u BiH.Ne placaju porez u Federaciji,omogucavaju Talijanima da prave hotele u Medjugorju bez dozvole i placanja poreza,kladionice ...itd.Ne bi mogli nista od toga da se nazale u Hrvatskoj.Sto ne idu u Hrvatsku ako im BiH ne valja?

ODGOVORITE
Name

Ujo

25.08.2016 11:27

Mislio si da ispadneš pametan kad si usvojio popis! Sada kad se pomenu kladionice kmečiš, država ti treba kad se dijele funkcije a istu bi da muzeš kako ti poželiš! Ujo prošlo je i tvoje ne znam koliko si platio poreza za svoju imovinu?!

Name

Kal

25.08.2016 11:34

Čista DESETKA za ovo "Škutori"

Name

re

25.08.2016 11:38

Svako drugi Hrvat je zaposljen u Drzavnoj instituciji.Samo zato sto ih nema a po zakonu moraj imati procent u policiji,opcini,kantonu,na drzavnom nivou.I dok se to sve popuni oni su svi zaposljeni a drugo zaposljeni tami gdje su plate velike i nekasne.

Name

re zumba

25.08.2016 11:49

Potpisujem, uz dodatak: Nasuplje su granice sa Hrvatskom.

Name

Ali jesu...

25.08.2016 11:08

Ujke

ODGOVORITE
Name

dino

25.08.2016 11:16

Ovaj je veci krimos i od Bakira i od Mileta, perfidan i premazan svim bopjama

ODGOVORITE
Name

Ujko

25.08.2016 11:32

Najhitnije ukinuti glasanje u dvije države! Ko glasa u Hrvatskoj ne može u BiH1 Jedino Hrvati sisaju dvije sise, dokle!

Name

posten

25.08.2016 11:33

Realno gledajuci sta ce Hrvtima entitet u BiH..Cijela bivsa Srbska Krajina je prazna.Protijerali su Srbe sad nek idu tamo a Bosnjaci i Srbi podijele Bosnu po pola i svi zadovoljni.I ovako ih nema 10% da stvarno zive u BiH!

ODGOVORITE
Name

Logika...

25.08.2016 11:34

Samo pokazati IMOVINSKI karton SVIH Hrvata u BiH...Mogu kupiti DVIJE Bosne u paketu.

ODGOVORITE
Name

Logik

25.08.2016 11:52

A sta bi to bilo bolje obicnom covjeku, Hrvatu, da si ti bi clan predsjednistva u ta dva mandata? Nista, ali bi zato ti i Neretvi mozda promijenio tok, sram te bilo.

ODGOVORITE
Name

za logik

25.08.2016 12:12

Ovo na kraju potpisujem. Sram da ga bude

Name

ch

25.08.2016 12:38

Bolje da je Franji pisao nego Inzku.Jer Franjo zna odgovore na sva njegova pitanja. Jer je osobno potpisao Dejtonski sporazum dok ovaj spominje Warsavski.

ODGOVORITE
Name

aha

25.08.2016 13:15

Mislim da ce mu Incko odgovoriti u jednoj recenici...

ODGOVORITE