UN: Rusi "guraju" Bokovu, Francuzi i Kinezi Jeremića

Odluka šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića da se povuče iz “trke” za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija je mudar i logičan gest, piše Danas.

Srbija 25.08.2016 | 10:20
UN: Rusi "guraju" Bokovu, Francuzi i Kinezi Jeremića
Budući da mu je postalo jasno nakon održane dve runde glasanja u Savetu bezbednosti UN da neće uspeti da “izbije” na neko od vodećih mesta u takvom nadmetanju, ocenjuju za Danas predstavnici međunarodnih diplomatskih izvora.

Govoreći o narednom krugu glasanja, koje se održava u ponedeljak u Njujorku, sagovornici beogradskog lista nezvanično ističu da će ta runda biti veoma važna za kandidata Srbije Vuka Jeremića, koji je u prethodnom glasanju bio drugoplasiran, iza bivšeg premijera Portugala Antonija Gutereša.

“Koplja će se u narednoj fazi nadmetanja za naslednika Ban Ki Muna na čelu UN lomiti između pet-šest kandidata, koje pojedini mediji na Zapadu nazivaju super kandidatima, po uzoru na predsedničke izbore u SAD, a među njima je kandidat Srbije... U nastavku izbornog procesa usložnjava se igra, odnosno doći će do suštinske borbe između velikih sila, pet stalnih članica Saveta bezbednosti, što će podrazumevati i političku trgovinu, na koju će, bez sumnje, uticati aktuelna događanja na svetskoj sceni, uključujući situaciju u Ukrajini”, naglašavaju izvori Danasa.

Kako se spekuliše u međunarodnim krugovima, Rusija će nastojati da “progura” Irinu Bokovu, kandidatkinju Bugarske, dok Jeremić ima podršku Francuske, koja je važna članica EU i SB UN, kao i Kine, koja se zalaže za poštovanje principa regionalne rotacije, po kojem naredni generalni sekretar UN treba da bude predstavnik neke istočnoevropske zemlje.

“Jeremić, bivši šef srpske diplomatije, koji se nalazio na čelu Generalne skupštine UN, najbolje se kotira među regionalnim kandidatima, a ako se ne bude poštovao princip regionalne rotacije ovoga puta to bi moglo da izazove potrese prilikom sledećeg izbornog ciklusa. Kandidatu Srbije, takođe, ide u prilog veoma izražen stav u UN da naredni generalni sekretar treba da bude neko ko ima iskustva u radu u UN”, kažu diplomate za Danas.

Posle odustajanja Lukšića, i pre njega Vesne Pusić, kandidatkinje Hrvatske, u nadmetanju je ostalo 10 kandidata. Pored pomenutih Gutereša, Jeremića i Bokove, nadmeću se Argentinka Suzan Malkora, Slovenac Danilo Tirk, Novozelanđanka Helen Klark, Makedonac Srđan Kerim, Moldavka Natalija German, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarinka Kristijana Figeres.

Kampanja za izbor “prvog čoveka” UN počela je u decembru, a novi generalni sekretar trebalo bi da preuzme funkciju 1. januara 2017. Prema proceduri izbora, Savet bezbednosti UN predlaže kandidata Generalnoj skupštini, gde je potrebno da predloženi dobije najmanje dve trećine glasova kako bi postao generalni sekretar.

Izvor: Danas
foto: CIRSD

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Braca

25.08.2016 11:11

Opet braca Rusi ne podrzavaju nas Srbe

ODGOVORITE
Name

istina.

27.08.2016 17:33

VEĆ odavno su došli do zaključka da su skrajno neodgovorni, ipak su rusi i bugari više blizu! istorijsko.

Name

Galeb

26.08.2016 02:58

Rusi Samo gledaju svoj interes Kao I svaki pametan narod a maloumni vjeruju

ODGOVORITE