Vlada da riješi problem lošeg smještaja

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pozvao je Vladu Republike Srpske da riješi problem 12 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u ovom gradu koje žive u neadekvatnim stambenim jedinicama.

Republika Srpska 24.08.2016 | 16:25
Vlada da riješi problem lošeg smještaja
"Program zbrinjavanja ovih kategorija, koji Vlada Srpske sprovodi desetak godina, je pri kraju. U Bijeljini postoji i tridesetak porodica koje nisu dobile nikakav smještaj, a riječ je o invalidima do četvrte kategorije i porodicama poginulih boraca", rekao je Mićić na današnjem sastanku sa predstavnicima Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina.

Mićić je naglasio da je povod za sastanak dopis ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republiek Srpske Milenka Savanovića u kojem je navedeno da porodice koje su uputile žalbu nemaju pravo na novi smještaj jer su trajno zbrinute.

"Ne možemo da prihvatimo da je trajno zbrinuta petočlana porodica koja živi u 28 metara kvadratnih", istakao je Mićić i dodao da će narednih dana zajedno sa ovim porodicama uputiti Vladi Srpske spisak onih koji zahtijevaju nove stambene jedinice.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Bijeljine Mišo Poletan kaže da je do prije nekoliko mjeseci više od 30 porodica iz boračkih kategorija bilo nezadovoljno smještajem, ali da je njih više od pola odustalo da se bori za ono što im zakonski pripada.

"Naravno da su ovi ljudi prije 15 godina i pristajali da žive u garsonjerama jer su se plašili da će završiti na ulici. Međutim, nadali su se da je to samo privremeno rješenje, a ne trajno", dodao je Poletan.

Ratni vojni invalid iz Bijeljine Drago Šatara živi sa petočlanom porodicom u prostoru od 28 metara kvadratnih.

"Imam slijepu suprugu, a i beba sada živi sa nama. Ukupno nas je petoro i svi smo u jednoj prostoriji u kojoj se i kuva, i sjedi, i spava", rekao je Šatara

(Srna)