FK Željezničar: Osam trenera za tri godine!

Na "Grbavici" se nastavila praksa promjena trenera nakon samo nekoliko loših rezultata.

Fudbal 23.08.2016 | 13:30
FK Željezničar: Osam trenera za tri godine!
Stalne promjene trenera u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nisu nikakva novost. Posljednji u nizu je dojučerašnji trener Željezničara Miloš Kostić.

Interesantno je da je Slovenac osmi trener u posljednje tri godine koji je vodio tim s "Grbavice".

Nakon nekoliko loših sezona u kojima su se na klupi Željezničara izmijenjali brojni treneri, sredinom 2009. godine na kormilo Plavog tima ponovo je zasjeo Amar Osim.

On je s velikim uspjehom vodio ovaj sarajevski klub. U četiri sezone koliko je vodio Želju Osim je osvojio tri titule prvaka BiH i dva trofeja namijenjena pobjedniku Kupa BiH. Nakon ispadanja iz Evrope i četiri ligaška kola Osim se povukao s funkcije trenera i posvetio radu s mlađim selekcijama.

Za novog trenera Željezničara proglašen je Dino Đurbuzović koji je Želju vodio od 20. septembra 2013. godine, do 29. maja 2014. godine.

Iako je Đurbuzović izborio plasman u Evropu, to nije zadovoljilo čelnike kluba.

Uslijedilo je podmlađivanje ekipe, pa je i na klupu postavljen mladi trener Admir Adžem koji je poznavao većinu igrača. On se na klupi prvog tima zadržao šest mjeseci i ostvario devet pobjeda, tri remija i isto toliko poraza što je bilo dovoljno za četvrtu poziciju. Smijenjen je "zbog nedostatka licence".

Ekipu je na kraju polusezone preuzeo Almir Memić, koji je u prethodnom periodu bio Adžemov pomoćnik.

Apsurdno je bilo to što je Memić uopšte nije dobio priliku da vodi tim s "Grbavice". Smijenjen je prije početka proljetnog dijela prvenstva.

Umjesto njega, na funkciju trenera je postavljen Milomir Odović koji je tim vodio do 10. septembra 2015. godine, da bi već sljedeći dan na tu poziciju bio postavljen Vlado Čapljić.

Legendarni fudbaler "plavih" smijenjen je nakon samo osamnaest dana. Istina, u tom periodu upisao je dvije tijesne pobjede protiv Olimpika i zvorničke Drine, te poraz od Travnika, pa su mu se iz Zvorničke 27 zahvalili na saradnji.

Na njegovo mjesto postavljen je Edis Mulalić, nekadašnji kapiten Željezničara i ljubimac navijača. Istina, Željo pod Mulalićevom palicom nije igrao lijepo, ali je uspio napraviti niz od devet uzastopnih pobjeda. Taj niz prekinuo je Zrinjski koji je na "Grbavici" osvojio bod, a zatim i poraz u Zenici. Interesantno je da u ova dva susreta Mulalić nije vodio Želju zbog suspenzije. Utakmica sa Rudar Prijedorom na "Grbavici", koja je završena 1:1, bila je presudna, te je Mulalić smijenjen jer nije ispunio cilj - izlazak na evropsku scenu.

Posljednju utakmicu u sezoni 2015/2016. Željezničar je protiv Slavije vodio Haris Alihodžić, ali su "plavi" u tom susretu osvojili samo bod.

Na mjesto trenera, uz velike najave došao je mladi trener s velikim ambicijama Miloš Kostić. On je najavio titulu na "Grbavici". Međutim, nakon samo šest kola i sedam osvojenih bodova, raskinut je ugovor sa ovim Slovencem.

Veliki broj Željinih navijača na klupi želi vidjeti najtrofejnijeg trenera u istoriji kluba Amara Osima koji trenutno vodi katarski Al Karaitijat. Spominju se još imena Slavena Muse, nekadašnjeg trenera Branitelja, GOŠK-a, Zrinjskog i Širokog Brijega, te ime Sime Krunića, koji je kao trener Želje u sezoni 2007/08. osvojio skromno sedmo mjesto.

Ipak, do pronalaska novog šefa stručnog štaba, ekipu Željezničara će voditi tim menadžer, Haris Alihodžić.

Željo u narednom kolu gostuje u Zenici kod ekipe Čelika, nakon čega slijedi pauza zbog reprezentativnih utakmica, te bi na "Grbavici" u tom periodu mogli konsolidovati redove i naći novog trenera.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar