Potpisi za deklaraciju o genocidu NDH-a

Udruženje logoraša "Jasenovac" i njihovih potomaka počeli su danas u Beogradu prikupljanje potpisa za podnošenje peticije Skupštini Srbije za usvajanje deklaracije o počinjenom genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.Peticiju, koja će trajati narednih sedam dana, podržalo je udruženje SUBNOR i druge patriotske organizacije.

Srbija 21.08.2016 | 13:36
Potpisi za deklaraciju o genocidu NDH-a
U prijedlogu teksta deklaracije potvrđuje se da je NDH-a izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i pozivaju UN, Savjet Evrope, kao i parlamenti svih zemalja članica UN da prihvate tu deklaraciju i da holokaust i genocid koji je izvršila NDH-a uključe u svoje programe.

Poziva se na kažnjavanje još živih zločinaca iz NDH-a, kao i na naročito angažovanje u obrazovanju na sprečavanju poricanja holokausta, kao i genocida nad Srbima i Romima u NDH-a, te osuđuju pokušaji rehabilitacije ustaških zločina i umanjenje broja žrtava genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Potpredsjednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da Srbija treba konačno da donese deklaraciju o izvršenom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH-a.

On je istakao da zlo fašizma, iako je pobijeđeno u Drugom svjetskom ratu, nije iskorijenjeno i da ga sve više ima u pojedinim dijelovima Evrope kroz desničarske pokrete, ali da posebno brine jačanje i divljanje fašizma u Hrvatskoj i status srpskog naroda u toj državi.

Kovačević je napomenuo da se ponovo u Hrvatskoj pjevaju ustaške pjesme, ustaški pozdravi se veličaju na javnim mjestima, a da posebno zabrinjava ponovno prebrojavanje Srba i izjave da ih nema dovoljno da bi ćirilica bila prisutna u Hrvatskoj, što je van svake pameti.

"Zašto ne broje sve one kosti koje su pod zemljom po kojoj hodaju, onih 700.000 logoraša pobijenih u Jasenovcu, zašto ne broje onih 300.000 koje su proterali u akcijama `Bljesak` i `Oluja`?", upitao je Kovačević, podsjetivši da je prva uredba NDH-a bila zabrana ćirilice.

Počasni predsjednik Udruženja logoraša Jasenovac Milinko Čekić upozorio je da je u Hrvatskoj na djelu kontinuitet fašističke ideologije i falsifikovanje istorijskih događaja, umanjenje broja žrtava NDH-a, veličanje zločinaca, koji nisu odgovarali.

On je podsjetio na podatke iz istraživanja bivšeg logoraša Dragoja Lukića, koji je sa 12 godina prošao NDH-a logore, da je u NDH-a od 1941. do 1945. godine stradalo 72.464 djece, od čega 54.015 srpske, muslimanske 6.017, hrvatske 5.519, jevrejske 2.113 i romske 3.371, dok za 1.969 nije utvrđeno kojem narodu pripadaju.

Čekić je napomenuo da je od ovog broja utvrđeno da su oko 45.626 djece bile žrtve ustaškog genocida, te naveo da su djeca ubijana na kućnim ognjištima, logorima, strijeljana, vješana, nabijana na bajonete, klana noževima, ubijana sjekirama i bradvama, spaljivana u kućama, crkvama, krematorijama, bacana živa u jame, u vrećama u bunare, trovana, izgladnjivana do smrti...

Istakavši da srpski zvaničnici olako pozivaju na praštanje, Čekić je naglasio da oni koji su preživjeli genocid smatraju da nije vrijeme za praštanje, napomenuvši da nikada iz Hrvatske nije čuo iskreno kajanje i da hrvatski narod i dalje ćuti.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

A gdje je jasenovačka građa?

21.08.2016 11:43

Ja ulazem veto! Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

hm

21.08.2016 12:15

Ne trebaju nama ustase imamo mi vodje koji trguju grobovima tj arhivskom gradjom e Boze pomozi mu.

Name

peticija

21.08.2016 11:50

I da se dopuni o genocidu Srba u Srbiji od Drace Mihajlovica i cetnika i nedicevaca...

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.08.2016 12:21

Tako je!

Name

MIHAILO Mikic

21.08.2016 21:32

Peticijo i Dragane vi neznate ni sta znaci rec GENOCID. ZATO bolje sutite jer neznate ni gdje ste suplji dok prstom ne napipate. Genocid o Hrvatima nad SRBima pocinjen sa blagoslovom najvisi velikodostojnika rimokatolicke "crkve" treba doneti na nivou drzave SRBije.

Name

Bravo

21.08.2016 12:10

Samo objavite dolazim gdje god da su samo da potpišem deklaraciju jer Srbi sve olako zaboravljaju zato i jeste ovako kako jeste.

ODGOVORITE
Name

raspisite i u dijaspori

21.08.2016 19:17

Raspisite glasanje i peticiju i u dijaspori da mozemo ds gslsamo i da vam pomognemo na bilo koji nacin.

Name

Don

21.08.2016 12:33

Srbi su veoma smiješni ljudi.

ODGOVORITE