Čaj od nane najbolje osvježava

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvežava i jača želudac i creva.

Zdravlje 17.08.2016 | 09:30
Čaj od nane najbolje osvježava
ČAJ od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv letnjih vrelina. Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvežava i jača želudac i creva, naglašava bečki lekar Hademar Bankhofer. Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crevima.

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus. Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuva, jer gubi dragocena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti. Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda.

Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji. Ako se udiše miris mente koja ukrašava neki kolač, ili se drži bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar