"Da nije bilo Rusije NATO bi uništio Siriju"

Rusija je svojim delovanjem sprečila masivni napad NATO snaga po Siriji krstarećim raketama, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a javlja Sputnjik.

Srbija 15.08.2016 | 17:00
"Da nije bilo Rusije NATO bi uništio Siriju"
Prema Šojguovim rečima, plan je bio da NATO bombarduje Siriju koristeći 624 krstareće rakete.

„Situacija se stalno menjala kada je reč o Siriji. Međutim, ako se zapitate, šta bi bilo da naš predsednik nije uspeo da ih ubedi i realizuje ideju uništavanja hemijskog naoružanja? Bilo je samo pitanje trenutka kada bi NATO ispalio 624 krstareće rakete na Siriju“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, napad takvih razmera bi uništio infrastrukturu Sirije, te bi bilo veoma teško obnoviti je.

Podsetimo, tokom 2013. godine na pregovorima u Ženevi Rusija je uspela da ubedi SAD o mogućnosti rešavanja sirijskog konflikta mirnim putem, nakon što su se pojavile prve vesti o korišćenju hemijskog naoružanja u blizini Damaska.

Sve strane su se dogovorile da se neće mešati vojno, dok je Sirija obećala da će uništiti hemijsko naoružanje do sredine 2014. godine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su Rusija i SAD veoma blizu početka zajedničke borbe protiv terorista u sirijskom gradu Alepu.

„U toku su aktivni pregovori sa američkim partnerima, kako u Ženevi tako i u Omanu, a praktično su na stalnoj liniji i kolege iz Vašingtona“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, na pomolu je dogovor koji će omogućiti da se Rusija i SAD zajednički bore da se na toj teritoriji uspostavi mir kako bi ljudi mogli da se vrate svojim kućama.

Šojgu je precizirao da je reč isključivo o Alepu, a ne o ostatku zemlje.

Izvor: Sputnjik
Foto: Getty Images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bole

16.08.2016 08:12

Gde je Rusija bila kad su Srbiju bombardovali?

ODGOVORITE