Beograd ne može da ne brine o Srpskoj

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ocijenio je da Beograd ne može da ne brine o sudbini svojih sunarodnika bilo gdje, posebno u BiH, dodavši da to treba da bude aksiom i da je to ispravno.

Republika Srpska 15.08.2016 | 09:25
Beograd ne može da ne brine o Srpskoj
Čepurin kaže da posebne veze Republike Srpske sa Beogradom nisu nikakvo iznenađenje. "I tu, i tamo su Srbi. Oni žive u različitim državama, ali sve ostalo ih tijesno povezuje", rekao je Čepurin za "Sputnjik" i dodao da je Balkan komplikovan region, bure baruta.

Kada je riječ o novoj Vladi Srbije, Čepurin je rekao da je važno da ona bude "prosrpska", sposobna da zaštiti srpske interese i da ne bude antiruska.

On je dodao da će se sva srpsko-ruska pitanja, kao što su Centar u Nišu, bolja privredna saradnja, izvoz srpskog "fijata" u Rusiju, biti razmatrana u ruskom gradu Suzdalju za mjesec dana, kao i tokom posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Čepurin je naveo da se srpski i ruski interesi realno veoma značajno podudaraju.

"Imamo mnogo zajedničkog u doživljavanju istorije i sadašnjosti. Naši preci nisu voljeli poklič `Hajl Hitler! Zig hajl!`, a nama se danas ne sviđa `Slava Ukrajini - herojima slava!` ili `Za dom spremni!`. Fašistički pomagači nisu naši heroji", rekao je Čepurin.

On je ocijenio da nema sumnje da Vlada Srbije namjerava da doprinosi jačanju ekonomske saradnje s Rusijom, te da je važno pravilno odrediti perspektivu, naći nove oblike i formate.

Čepurin je istakao da je veoma važna posjeta Medvedeva Srbiji u oktobru, ocjenivši da će to biti veoma važna, sadržajna i sveobuhvatna posjeta i da ona predstavlja znak poštovanja prema Srbiji i Srbima.

"Za nas je shvatljiv prioritet evrointegracija koji se tradicionalno deklariše iako sada budućnost EU za mnoge zemlje, uključujući i članice EU, nije sasvim jasna. Beograd na ovaj način ukazuje povjerenje EU. Mislim da će taj gest Beograda biti ocijenjen po zasluzi", rekao je ruski ambasador.

On je istakao da je za Srbiju važan i niz zadataka - očuvanje teritorijalnog integriteta, očuvanje naroda, utvrđivanje međunarodnog i regionalnog položaja.

"Umnogome iste zadatke ima i Rusija, koja je već napravila niz energičnih poteza u tom smjeru. Drugi ključni zajednički zadatak je da spriječe da Srbija postane siromašni dodatak bogatih zemalja, već da nađe svoj put razvoja. U ovom pogledu, saradnja s Rusijom može da bude od interesa za Beograd", istakao je Čepurin.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bratyska

15.08.2016 10:30

Dosta mi je vase demagogije, ako nestto slucajno nije u vasem interesu onda nas i ne vidite.

ODGOVORITE
Name

Zmaj od Sipova

15.08.2016 10:45

Problem je sto kad brine brine samo o jednom covjeku i njegovom drustvu a o onim koje je taj opljackao njih niko ni ne spominje. Da ne kazem kako se brinu npr da ruski partneri u rafineriji ne ostanu sta duzni budzetu al i to je tema koja ne dobiva izbore

ODGOVORITE
Name

miki

15.08.2016 11:09

Hvala prijatelju.Kako smo stvorili Drzavu Republiku Srpsku,tako cemo je odbraniti i -prosiriti ako treba..

ODGOVORITE
Name

re

15.08.2016 12:58

Ti izgleda nisi bil ni rodjen kad se je Banja Luka pakovala zato onda psssst da te necujem!!!

Name

cris

15.08.2016 12:29

A kako to brine? Da je rat pa da salju dobrovoljce da i razumem,al kad su u krizi i oni i mi,onda ne vidim nacin.

ODGOVORITE