Sjećanje: Noć kada su pobijeni logoraši

U noći između 14. i 15. avgusta 1941. godine, uoči katoličkog praznika Velike Gospe, ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša.

Republika Srpska 15.08.2016 | 09:08
Sjećanje: Noć kada su pobijeni logoraši
Na Pagu je pobijeno najmanje 791, a na Velebitu 1.500 žrtava.

"Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage su od Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ preuzele civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti", kaže za Srnu predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

"Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce žene i djecu", podsjeća Bastašić.

On kaže da su ustaški zločinci ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

"Gotovo u isto vrijeme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima strijeljale 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru", navodi Bastašić.

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mjestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabilježili, "svježe zakopani leš". Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Danas na ostrvu Pagu, na mjestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsjećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava - Srba i Jevreja, pobijenih u ljeto 1941. godine.

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena 2010. godine, razbijena je nakon dva dana, istu sudbinu doživila je 19 dana, nakon ponovnog postavljanja 29. jula 2013. godine.

Na mjestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen-obilježje, a tijela žrtava i dalje leže neekshumirana. Potomci žrtava su 2012. godine na mjestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hrvoje sa Paga

15.08.2016 11:26

Ispada da je Hrvatska cudo i da joj ne moze niko nista.Svi zlocini Hrvata moraju doci na naplatu,kad tad u to sam siguran.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

15.08.2016 13:50

Zlocini hrvata pocinjeni "u ime Boga" sa blagoslivom rimokatolicke "crkve" toliko su krvolicni i strasni da se njih stide drugi zlocinci poput Huna i Avara! SRBi su kroz jugoslavenstvo planski rasrbljeni i tako pripremljeni od podzemnih sila samog pakla da budu hrvatske Zrtve rimokatolicke "crkve!"