Sukobi "navijača" često van dohvata zakona?

Sukobi navijačkih grupa sve češće se prenose na ulice Srbije, a u javnosti se stiče utisak da su akteri tih obračuna često van dohvata zakona.

Srbija 14.08.2016 | 17:28
Sukobi "navijača" često van dohvata zakona?
A. K. jedan od vođa navijača Partizana, umro je u bolnici od rana koje je zadobio juče, a policija je vrlo brzo uhapsila napadača.
 
Ubeđuju nas da je zakon isti za sve, ali kada su huligani, ili kako ih još malobrojni nazivaju, navijači u pitanju, očigledno je da sila boga ne moli, i da za njih zakon ne važi. Nedavno je i premijer izjavio da sa tim ne može da se uhvati u koštac.

"Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to , pa nemamo zato što je potreban opšti društveni konsenzus za neke stvari. Potreban vam je za ustav, za takve bolne stvari za koje znate da ćete istog sekunda da budete nedvosmislena meta svih, a koje će svi drugi da koriste i da kažu da to je super, to je zato što je gladan narod, a ne zato što su to huligani", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Nisu samo huligani problem, već i sportski klubovi. Premijer je nedavno rekao da snage nema ni kada je privatizacija fudbalskih klubova u pitanju, i da država plaća reket klubovima, da se na stadionima ne bi skandiralo protiv države.

"To je sigurno tačno, ali nije samo to u pitanju. Ne verujem da je država jedini interes u klubovima našla da plaća reket navijačima da ne bi vikali ua i pederu. Mislim da tu postoje neki drugi interesi, trag novca se još ne zna u tim klubovima od prodaje fudbalera, mislim da su to veći interesi nego da nekom viču ili ne viču", izjavio je Vuk Z. Cvijić, novinar "Blica".

Juče je u sukobu huligana na ulici jedan od vođa ubijen iz kalašnjikova. Najverovatniji razlog ubistva je sukob dve navijačke grupe Partizana. A do sukoba dolazi uglavnom zbog trgovine drogom.

Nedavno je ispred stadiona napadnut visoki funkcioner tog kluba, kada su teške telesne povrede zadobili njegov vozač i telohranitelj. Iako su kamere snimile napad, a imena napadača odmah bila poznata, usledila je mlaka reakcija policije, tužilaštva i suda.

"Ono što se dešava i što svi znamo i čega smo svesni je da ti isti političari sede u upravama tih klubova, sede zajedno sa vođama tih navijača koji su , za pravo čudo a već svima poznato, abolirani od svih krivičnih dela koja su počinili, imaju toliko prijava, više nego godina , ali se ništa ne dešava", dodaje Cvijić.

Navijači, odnosno huligani odavno nisu ljudi sa margine društva. Dovoljno je videti njihov vozni park. Javnost već dugo očekuje da se ovaj decenijski problem, za koji kažu da rešenja nema, reši.

Mnogi se slažu da je pred nadležnima težak posao, ali kao primer da je problem rešiv, često se pominje poslednja Parada ponosa, kada, za razliku od prethodnih, nije bilo problema sa huliganima.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar