OI: Lusija, srećno na maratonu!

Bh. maratonka Lusija Kimani Marčetić treći put će učestvovati na Olimpijskim igrama. Nastup u Rio de Žaneiru očekuje je u nedjelju od 14:30, kada će trčati maraton.

Ostali sportovi 13.08.2016 | 16:15
OI: Lusija, srećno na maratonu!
Lusija Kimani Marčetić treći put učestvuje na Olimpijskim igrama. Nakon Pekinga 2008. i Londona 2012. godine, na red je došao Rio de Žaneiru.

S obzirom da je prethodni nastup na OI završila odustajanjem, bh. atlečarki u Brazilu primarni cilj je da završi trku.

"Olimpijske igre u Rio de Žaneiru razlikuju se od prethodnih jer prvi put idemo kao velika grupa. Na posljednje dvije Olimpijade imali smo po dva, tri predstavnika, a sada nas je daleko više. Skoro četiri godine čekala sam Olimpijske igre. Želja mi je prije svega da završim trku i možda pokušam istrčati lični rekord", rekla je Kimanijeva uoči nastupa u Brazilu, koji je na programu u nedjelju od 14:30 časova.

Lusija je odradila kvalitetne pripreme. Olimpijsku normu istrčala je na maratonu u Valensiji, kada je trčala 2:40:36, što je za nekih pet minuta slabije od njenog najboljeg rezultata 2:35:47, koji je ostvarila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada je zauzela 42. mjesto. Ujedno, u Kini je oborila rekord BiH, koji je i danas aktuelan. Iste godine izabrana je za najboljeg sportistu BiH.

Na drugom nastupu na najvećoj planetarnoj smotri, u Londonu 2012. godine, nije uspjela da završi trku.

Lusija Kimani rođena je u Keniji 21. juna 1980. godine, a od 2004. godine živi u Bosni i Hercegovini i nastupa pod zastavom naše zemlje. Udata je za svog trenera Sinišu Marčetića, s kojim ima kćerku Viktoriju.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gost-rtvbn

13.08.2016 14:32

Samo napred sve najbolje

ODGOVORITE