Odbrana dogovorila strategiju za žalbu

Pravni tim odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića dogovorio je glavnu strategiju žalbe na prvostenu presudu Haškog tribunala, a uprkos svim poteškoćama u radu, među članovima tima vlada optimizam, izjavio je Srni član tima odbrane Goran Petronijević.

Republika Srpska 13.08.2016 | 10:01
Odbrana dogovorila strategiju za žalbu
"Mi smo optimisti. Ima mnogo dobrih tačaka gde možemo da udarimo, koje su poljuljane debelo, a posebno gde je, na neki način, izvedena odgovornost Karadžića, posrednim zaključivanjem bez ikakvih dokaza. Tako da mislimo da to neće ostati bez rezultata, ali naravno predstoji mukotrpan, ozbiljan, veliki rad", rekao je Petronijević.

Prema njegovoj procjeni, uzevši u obzir rokove, sud bi tek početkom ljeta ili jeseni 2017. godine mogao početi da se bavi ovim predmetom.

"Faktički smo strateški zaokružili 90 odsto žalbe, dogovorili ko će koji deo da radi, jer to je ogroman posao i ne možemo svi raditi sve, kao i na koji način ćemo kasnije Piter Robinson i ja napraviti konačnu verziju žalbe", rekao je Petronijević po povratku iz Haškog tribunala gdje je pravni tim, uključujući i Karadžića, razgovarao o konceptu žalbe.

Petronijević je naveo da je pravni tim odbrane dogovorio na šta će se fokusirati u žalbi jer je u čitavoj fazi prvostepenog postupka odbrana utrošila 90 odsto vremena na "bazu zločina", odnosno "napadala" svaki događaj opisan u optužnici, a svega 10 odsto vremena bavila se samim Karadžićem.

"Tek sada u žalbenom postupku ćemo se na pravi način baviti odgovornošću Karadžića. Osam godina smo branili Republiku Srpsku, sad moramo malo i Karadžića", kaže Petronijević.

On je ukazao da odbrana ima problema sa Tribunalom, kako u vezi sa odobravanjem sredstava, tako i sa brojem stranica žalbe, za koju je predloženo da bude duga svega 60 strana, što je nedovoljno za presudu od 2.600 stranica.

Petronijević ističe da novac koji Hag odobrava odbrani, ustvari, predstavlja samo djelić onoga koliko bi trebalo da izdvoji, da bi moglo da se govori o ravnopravnosti odbrane i haških tužilaca koji su, kako je istakao, uvijek imali neograničena sredstva, brojne ljude i resurse, a odbrana sve ograničeno i umanjeno.

Petronijević je precizirao da rok za podnošenje žalbe od ukupno 135 dana /provobitno odobrenih 75 i dodatnih 60 po odobrenju suda/ počinje da teče od 22. jula, kada je istekao rok za najavu žalbe.

"Posle sledi odgovor tužilaštva na našu žalbu, zatim odgovor odbrane na žalbu tužilaštva, pa ide replika - odgovor na odgovor, pa se tek onda stiču uslovi da sud počne da razmatra sve te akte, žalbe i drugo", rekao je Petronijević.

U prvoj polovini decembra, kako je naveo Petronijević, predaju se žalbe odbrane i tužilaštva, a zatim odbrana odgovara na žalbu tužioca, pa tužilac dobija rok za odgovor na žalbu odbrane, a zatim slijedi "odgovor na odgovor".

"Sve to kad se zajedno dobije na sudu, razmeni, onda sud često zna da zakaže jednu vrstu procesne sednice, koja nije sednica po žalbi već se usmeno dopunjuju i razjašnjavaju neke stvari koje su se međusobno pomenule u žalbama ili odgovorima na žalbe. Tek posle toga sud seda i počinje da radi na žalbama i kad dođe do stepena da to sve savlada, onda u doglednom roku zakazuje drugostepeno suđenje", kaže Petronijević.

On smatra da u ovom slučaju ne treba očekivati da će drugostepeno suđenje trajati manje od tri do pet dana, nakon čega slijedi period razmatranja i donošenja drugostepene odluke.

Sve to zajedno, prema procjeni Petronijevića, ne može trajati manje od dvije i po do tri godine od marta ove godine kada je izrečena prvostepena presuda.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kole

13.08.2016 08:18

Kako neko smisljeno radi sve ovo, mnogi ce se obogatiti na ovaj racun tj. radeci i braneci nemoguce. Ocigledno je da svi love u mutnom.

ODGOVORITE
Name

Miki

13.08.2016 08:50

Dobro sve to , ali me zanima ko to sve plaća , toliko otezanje, ogromna mašinerija je pokrenuta. Proces ide u nedogled, a neko to finansira mislim da to sve plaća onaj ko nije ni duzan a ni kriv.Da je pravde i prava to se moglo zavrsiti za mjesec dana. Ovdje se sve znalo, BiH je mala zemlja.

ODGOVORITE