Šta se krije iza nove tenzije na Krimu?

Ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Rusija pripojila 2014. danima se nalazi u centru medijske pažnje zbog iznenadne rastuće tenzije između Ukrajine i Rusije.

Svijet 12.08.2016 | 22:50
Šta se krije iza nove tenzije na Krimu?
Dok Rusija optužuje Ukrajinu da upućujući naoružane grupe želi destabilizaciju Krima što Kijev demantuje, međunarodna zajednica poziva obe zemlje da izbegnu eskalaciju strahujući da se ponovo ne rasplamsa ukrajinski sukob.

Ruska obaveštajna služba (FSB) u sredu je saopštila da je uhapsila ukrajinske "diverzante-teroriste" zadužene za izvođenje napada, posle oružanog okršaja u kojem su stradale dve osobe, prema navodima Rusije, jedan agent FSB-a i jedan ruski vojnik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odmah potom optužio ukrajinske vlasti da su "pokrenule teror" u cilju destabilizacije Krima.

Kijev poriče te optužbe, smatrajući da su "izgovor za nove vojne pretnje".

Ukrajinska vojska je nalazi u stanju maksimalne, borbene pripavnosti duž linije demarkacije Krima i istoka Ukrajine, gde je u sukobima s proruskim pobunjenicama od aprila 2014. godine poginulo više od 9.500 ljudi.

Ruska televizija prikazala je snimke zaplenjenih eksplozivnih sredstava i muškarca koji je predstavljen kao uhapšeni ukrajinski agent.

Kijev tvrdi da je taj muškarac otet u Ukrajini i da cela priča potiče od pijanih ruskih vojnika.

Posle Putinovih izjava, neki strahuju da bi Moskva mogla da iskoristi priliku da pokrene vojnu operaciju da bi napravila kopneni koridor od Rusije do Krima.

Politikolog Aleksandar Baunov, iz Centra Karnegi u Moskvi, ocenio je da je ta pretpostavka "van trenutne logike" Rusije koja, oslabljena ekonomskom krizom, želi da normalizuje odnose sa Zapadom da bi joj EU i SAD ukinule sankcije.

Kremlj izgleda da traži novu zamah u mirovnim pregovorima za rešavanje ukrajinske krize koja je "u mrtvoj tački" posle postizanja sporazuma u Minsku februara 2015. godine, rekao je Baunov.

"Rusija jasno pokušava da iskoristi zbivanja na Krimu da pokaže Zapadu da ukrajinski rukovodioci odbijaju svaki kompromis", dodao je ruski politikolog.

Po njegovim rečima, Rusija, u kojoj će septembra biti poslanički izbori, pokušava da oživi patriotizam stanovnika na Krimu, gde posle ruske aneksije vlada nestašica svega.

Stručnjaci smatraju da je za Ukrajinu iluzorno da upotrebi vojnu silu za povratak Krima.

"Pogoršanje situacije nije u interesu ukrajinske vlade", ocenio je u Kijevu direktor Instituta za globalnu strategiju Vadim Karasiov.

Drugi stručnjak, Volodimir Fesenko, na čelu Centra za političke studije Penta, naveo je da se prvi put za dve godine u Kijevu pominje "mogućnost rata".

Baunov je rekao da bi iznenadne tenzije mogle da omoguće ukrajinskim vlastima da Krim bude u središtu mirovnih pregovora, pošto se Zapad usredsredio na istočnu Ukrajinu.

"Moskva je brzo uspela da razdvoji pitanje Donbasa i Krim", ocenio je Baunov i dodao da je sada možda došao trenutak da se ta dva pitanja spoje.

Izvor: Beta
Foto: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Drasko

12.08.2016 21:28

Vjerovatno ograniceni vojni sukob bi odgovarao objema stranama. Rusija bi se jos malo prosirila a ovi bi od zapada dobili finansijsku pomoc i sankcije se ne bi ukinule.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

13.08.2016 05:43

@ Drasko ... Najnovije " Play station " igrice ( stvarne ) su " napravljene " čeka se premijera ! Sirija , Ukrajina , kako stvari stoje opet Balkan , nisam pesimista ali običnom narodu (ima) se ne piše dobro !!

Name

Me

12.08.2016 21:32

...kuha SE kuha,.

ODGOVORITE
Name

Student

13.08.2016 05:56

Amerika i Zapad ekonomski propadaju, znači svetski rat. A gde ćemo mi, ovakvi jadni, opljačkani. I tu se vidi pogubnost Dodikove politike. Sutra nas može dokrajčiti ko hoće. Nažalost

ODGOVORITE
Name

re student

13.08.2016 07:14

Cekaj, pa zar nismo dokrajceni? Ima li sta gore?