Dogovor Putin-Erdogan opasnost za Srbiju

Amerika će izazvati haos na Balkanu zbog novog saveza ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, upozoravaju ruski mediji.

Svijet 11.08.2016 | 22:39
Dogovor Putin-Erdogan opasnost za Srbiju
Oni tvrde da SAD neće dozvoliti nastavak radova na gasovodu "Turski tok", kojim bi ruski gas dolazio do evropskih zemlja, pa neće prezati čak ni od izazivanja nereda u državama na njegovoj trasi, a to su Grčka, Makedonija i Srbija.

Ruski mediji pišu da je Vašington odahnuo nakon što je Turska oborila ruski "suhoj" nad Sirijom i Putin prekinuo sve veze s Ankarom. Međutim, pomirenje dve zemlje i dogovor o nastavku projekta "Turski tok" predstavljaju novu opasnost po ceo Balkan.

"Amerika odavno gura projekat "Transjadranskog gasovoda" (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas. Iako Vašington u tome nema udela, već je u pitanju zajednički projekat kompanija iz Britanije, Azerbejdžana, Italije, Belgije, Španije i Švajcarske, SAD žele da proguraju taj gasovod kako bi izolovale Rusiju. To ostavlja prostora i da Amerika prodaje Evropi svoj tečni gas, što je već počela da radi" navode ruski mediji.

Oni podsećaju da je Vašington izazvao haos na Balkanu prošle godine kako bi zaustavio projekat "Turski tok", te da to može da se očekuje i sada.

"Čim su u aprilu 2015. "Gasprom" i Turska potpisali sporazum o projektu i izjavili da će gasovod biti operativan krajem 2016, to je administraciji Baraka Obame bio znak da mora da deluje. Istog dana počeli su neviđeni pritisci na prezaduženu Grčku, a makedonska opozicija volšebno je dobila transkripte čak 20.000 prisluškivanih državnih razgovora, što je izazvalo velike proteste i nerede" podsećaju ruski mediji.

Amerikanci se tu nisu zaustavili, već su umalo izazvali i rat u Makedoniji. To se protumačilo kao upozorenje Beogradu, koji je tada kao i Skoplje bio zainteresovan za ruski gas, da Srbiju čeka ista sudbina.

"Albanski teroristi s Kosova 9. maja izveli su krvavi napad u Kumanovu, koji umalo nije prerastao u građanski rat. Bilo je jasno da su to izvele SAD. Obama je prethodno u Skoplje poslao novog ambasadora Džesija Bejlija, a za uslugu kosovskih Albanaca nije trebalo ni da moli, jer se podrazumeva da je Priština američki dužnik. Taj konflikt lako je mogao da se prelije na region i bio je svojevrsna pretnja svim zemljama Balkana, koja se isplatila. Nakon toga Grčka je ušla u projekt TAP, a očekuje se da nova makedonska vlada to isto uradi" objašnjava moskovska štampa.

Mediji zato smatraju da će Bela kuća i ovog puta učiniti sve šta treba samo da bi smanjila ruski uticaj u Srbiji, Mekedoniji i Grčkoj.

"Balkan može živeti u miru samo ako Beograd odustane od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrene Vašingtonu. Mir će biti i ako Grčka odbije pobude Moskve i zalupi vrata kraku rusko-turskog gasovoda. Jednako tako je dovoljno da vlasti nestabilne Makedonije posete američku ambasadu i zakunu se na večnu vernost Vašingtonu", zaključuju ruski mediji.

Od konflikta na Balkanu zbog saveza Putina i Erdogana strahuje i srpski spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On za Informer ističe da se promena odnosa između Rusije i Turske mora odraziti na naše prostore.

"Ovo je prilika da i Rusija i Turska prošire svoj uticaj na Balkan, što im je odavno neskrivena želja. Međutim, širenje njihovog uticaja sigurno će pokušati da spreči Amerika, pa je stoga konflikt neminovan" smatra Jakšić.

Izvor: Informer
Foto: AP

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mrki

11.08.2016 21:24

A balksnski narodi kao ovce, svaki ceka svog cobana da usmjeri stado za klaonicu. Da li smo ista pametniji nego prije 25 godina?

ODGOVORITE
Name

Geography

12.08.2016 05:06

NISMO, već smo još gluplji

Name

Mili

12.08.2016 00:58

Sve neki analiticari, teoreticari, huskaci... U stvarnosti ako se veliki dogovore gasovod ide. Kao da neko zarezuje banana drzavice za nesto...gluposti

ODGOVORITE
Name

nedjo

12.08.2016 16:11

Strateski interesi velikih sila slamaju se na malima!Ne treba zanemariti izjave ovih analiticara.

ODGOVORITE
Name

kobac

12.08.2016 16:25

Cuj naslova,reklo bi se po njemu da Rusi i Turci planiraju da prave haos na Balkanu,a ne Ameri...sta ces,nezavisni mediji...

ODGOVORITE
Name

Eto balkanski narode

13.08.2016 07:31

Ako je ovo tacno sto pise. Sad imate sansu da pokazete da ste omudrali,da ste nesto naucili na sopstvenim greskama i da ne zelite manipulacije i nerede.

ODGOVORITE