Dejtonski sporazum - Sveto pismo za Srbe

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Skupštini Srbije da je Dejtonski mirovni sporazum Sveto pismo koje štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku, baš kao što se Briselskim sporazumom štite interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i suverenitet Srbije.

Republika Srpska 10.08.2016 | 22:55
Dejtonski sporazum - Sveto pismo za Srbe
On je tokom skupštinske rasprave poručio da Srbija nema prava da se odrekne svoje teritorije i da nova Vlada Srbije nikada neće pristati na gubitak Kosmeta, iako je teško bilo pojasniti Srbima na Kosmetu šta im Briselski sporazum donosi.

"Otišao sam dan nakon Brisela u Kosovsku Mitrovicu i, iako napadan, rekao sam tamošnjim Srbima - zapamtite kao što su napadali Dejtonski mirovni sporazum i iako se i danas može čuti gde nam je Grahovo, gde nam je Drvar, gde nam je Petrovac, šta nam je sa Ključem, sa Glamočem, sa okolinom Sarajeva... Danas nam je Dejton Sveto pismo koji štiti srpski narod i Republiku Srpsku", poručio je Vučić.

On je rekao da je situacija u BiH komplikovana i teška jer, između ostalog, uključuje dva spoljna faktora - Srbiju i Hrvatsku kao garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Govoreći o odnosima BiH i Srbije, Vučić je naveo da Beograd zna, ali neće da kaže šta je bio krajnji cilj i namjera napada na njega kao premijera Srbije u Srebrenici "za koji niko nije odgovoran i o kome niko ništa ne govori".

"Mi ćutimo. Ja idem u Mostar, sretnem se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, pružim mu ruku i razgovaramo o svemu kao da se ništa nije dogodilo. Zamislite da se to nekom drugom državniku dogodilo negde u svetu? A ja kažem - nema problema. Zaboravio sam sve. Pustite me. Nikakav problem nije", rekao je Vučić.

On je podsjetio da je nakon svega došla zabrana da dođe u Potočare ove godine.

"Došlo je sledeće - sad ti zabranjujemo da dođeš. Zato što si nam ukrao `šou` prošle godine. To je bio `šou`. Kao da sam ja hteo svoje sopstveno ubistvo da organizujem. I opet ćutim. Zato sam ćutao i juče i rekao samo tri - četiri rečenice o tome i zato sam pričao o ekonomiji četiri časa. Zato što hoću mir i stabilnost. Zato što hoću da to odbranimo", poručio je Vučić.

Kada je riječ o odnosima sa Zagrebom, Vučić je istakao da Srbija nema nikakvu krivicu za to što su oni narušeni i naglasio da neće da prihvati da su Srbija i Hrvatska iste.

"Mi im nismo ništa uradili. Postoje neki drugi razlozi o kojim ne mogu da pričam, a koje kao šef bezbjednosne službe znam. Naša je obaveza da pomognemo našem narodu gdje god da se nalazi. Eto uspeli smo da obezbedimo dobre odnose Republike Srpske sa Srbijom, uspeli smo da zajedno izađemo iz nekoliko turbulentnih kriza, kao što imamo najbolje odnose sa Srbima iz Hrvatske, koji su sve samo ne ekstremisti", rekao je Vučić.

U osvrtu na 21 godinu od egzodusa Srba iz Hrvatske, on je ponovio da Srbija više nikada neće nikome dozvoliti da se dogodi "Oluja". "Mislim da je to politika mira, a ne sukoba. Zato što je `Oluja` bila politika sukoba i napada, ubijanja i protjerivanja", rekao je on.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

gradjanin

10.08.2016 16:25

Ima li nesto Vucicu sto stiti covjeka? Da li to sto cu se sada osjecati jos vec Srbin znaci da cu biti sitiji i bogatiji?

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.08.2016 20:26

Zgrada Grand trade za m:tel, obveznice RS, Elektroprivreda, Prointer...itd.

ODGOVORITE
Name

Daaa

11.08.2016 14:12

Ovog covjeka obavezno proglasiti SVETIM jos za zivota!

ODGOVORITE
Name

Nikolic

12.08.2016 14:51

Pa sta ti vise lamprdas o dejtonskom jedno lambrdas a drugo radis I huskas Milokrada neces se ti glave nanosati I tebi se gace kroje.

ODGOVORITE